VIDEO Forțat să revină în Patrie. Inspectoratul pentru Migrație i-a refuzat azilul politic unui cetățean rus

Și-a dorit să trăiască în țara noastră și să beneficieze de aceleași drepturi de care se bucură fiecare cetățean moldovean. Este vorba despre Vazgen OGANESIAN, cetățean rus, de naționalitate armean, care a ajuns în țara noastră în aprilie 2022, după ce a fost persecutat de autoritățile rusești pentru că a scandat lozinci antiPutin și antirăzboi.

Într-un reportaj realizat anterior de ONE TV, Vazghen ne-a povestit că s-a înscris la cursuri de limba română pe care o consideră melodioasă și că interpretează cu drag piesele scrise pe vertsurile renumiților poeți din Moldova. După aproape doi ani de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, Vasghen a fost nevoit, însă să părăsească Moldova deoarece autoritățile de la Chișinău au refuzat să-i ofere azil politic.

„Republica Moldova este preferata mea și va rămâne favorita mea pentru totdeauna. Eu, cum am cântat, așa și voi continua să cânt cântecele lui Teodorovici pe versurile lui Grigore Vieru. Pentru mine aceasta e o mare fericire. Republica Moldova cum a fost frumoasă, la fel va rămâne pentru totdeauna. Niciun angajat al serviciului de migrare, nimănui nu-i voi permite să denigreze sentimentele mele frumoase de dragoste față de țara voastră”, a spus Vazghen Oganesian, cetățean rus.

Acum 10 luni Vazgen OGANESIAN a solicitat să i se acorde azil politic în Republica Moldova. Bărbatul susține însă că în timpul interviului responsabilii i-au intgerzis să vină cu un avocat și nu i-a fost asigurată traducerea în limba rusă. Acum, cetățeanul rus acuză reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație că nu ar fi analizat materialele prezentate de el și nu au luat în considerare riscurile la care este supus în țara lui.

„În ciuda documentelor și argumentelor pe care le-am prezentat Serviciului de Migrație, mi-au refuzat, totuși, azilul. Dar datorită faptului că cunosc puțin româna, am observat că acolo era o falsificare. Deoarece atunci când am fost întrebat dacă mă pot întoarce în Rusia, am spus că nu, nu pot și am explicat motivele. Însă ofițerul a scris că pot, dar nu vreau. Unul dintre motivele refuzului este că informațiile nu sunt actuale – este scris că, în 2021, în Rusia nu era război și drepturile omului nu erau încălcate. Dar eu am venit aici nu în 2021. Am venit în 2022, când a început războiul. Am trăit un an în baza unui permis de ședere, apoi am solicitat azil”, a spus Vazghen Oganesian.

Potrivit deciziei Inspectoratului General pentru Migrație, SOLICITANTUL NU A OFERIT SUFICIENTE DETALII ȘI PROBE CARE AR CONFIRMA FAPTUL CĂ DÂNSUL SE AFLĂ ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR DE STAT. SOLICITANTUL DE AZIL NU A INDIVIDUALIZAT NICIO ACȚIUNE CARE AR FI ÎNDREPTATĂ ASUPRA SA, CE AR PREZENTA PERICOL PENTRU VIAȚĂ ȘI PERSOANĂ”, se arată în textul Deciziei, pag. 5, aliniatul 2 și 3.

Inspectoratul General pentru Migrație afirmă că SITUAȚIA DIN ȚARA DE ORIGINE A SOLICITANTULUI DE AZIL NU PREZINTĂ PERICOL ATÂT PENTRU VIAȚĂ CÂT ȘI PENTRU SECURITATE ÎN CAZUL ÎNTOARCERII ÎN ȚARA DE ORIGINE  (textul Deciziei, pag. 6, penultimul aliniat)

Solicitați de ONE TV, reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație au refuzat să comenteze cazul lui Vazghen Oganesian menționând că datele şi informațiile referitoare la cererea de azil sunt confidenţiale. Aceștia nu au comentat nici acuzațiile solicitantului de azil.

Pe Vazgen OGANESIAN echipa ONE TV l-a cunoscut anul trecut la un Centrul de Caritate pentru Refugiați
în timp ce studia limba română împreună cu mai mulți refugiați din Ucraina. Atunci bărbatul ne-a spus că învață mai ușor limba română prin cântece.

„ La zidirea soarelui se știe
Cerul a muncit o veșnicie
Noi muncind întocmai ne-am ales cu
Ne-am ales cu domnul Eminescu
Domnul cel de pasăre măiastră,
Domnul cel de nemurirea noastră,
Eminescu, Eminescu 03.45

La sfârfitul anului 2023, Vazgen a invitat jurnațiștii postului nostru de televiziune la el în studiou, unde ne-a povestit despre prietenia sa cu regretatul poet Grigore Vieru și dragostea față de cântecele lui Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Pe parcursul acestor doi ani de ședere în Republica Molova, Vazgen s-a implică activ în acțiuni umanitare și voluntariat ce au vizat refugiații ucraineni, a participat la diferite acțiuni împotriva războiului.

”Este imposibil să închizi gura chiar și celor care vor să o închidă cu gloanțele răului. Este imposibil să închizi buzele iubirii. Și fără ele poate fi slăvit Creatorul. Și în tăcere se vorbește prin inimile oamenilor”, a recitat Oganesian în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Vazgen Oganesian  a părăsit teritoriul Moldovei pe 3 aprilie. Bărbatul a solicitat ONE TV să difuzeze acesastă știre după plecarea lui, din motive de securitate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media