Muzică, dansuri și voie bună la Liceului Teoretic „Vasle Alecsandri” din capitală. 11 ansambluri din toată țara au participat marți la cea de a treia ediție a Festivalului „Mândru mi-i jocul și neamul”.
Startul festivalului a fost dat de Ansamblul Opincuța care de mai bine de 30 de ani cultivă pasiunea de dans mai multor generații de copii, care au impresionat publicul la concursuri naționale și internaționale.
„A evoluat peste hotarele țării, de unde s-au întors cu locul întâi, premii mari. Au participat la multe festivaluri pe tot teritoriul Europei. Este foarte important pentru noi să participăm la aceste festivaluri, fiindcă promovăm ceea ce e al nostru – cultura, tradiția neamului”, a menționat Sergiu Samoil, coregraf, Ansamblul Folcloric „Opincuța”.
„Ne prezentăm ca un colectiv. Am avut emoții, dar ca echipă ne-am descurcat bine”.
„Pentru mine dansul este forma de a exprima ceea ce au făcut strămoșii mei până acum. Îmi doresc să fiu urmașul acestor tradiții și să le răspândesc și să fiu mândru că port costumul și pot dansa aceste dansuri frumoase”.
„Pentru noi dansul popular este un mod de a valorifica tezaurul românesc, culturii noastre și să ne bucurăm de tradițiile românești”.
„Să promăvăm arta frumosului, cultura dansului popular să știe și genereația care vine din urma noastră să poată păstra și să știe de unde vin rădăcinele, cred că e foarte important la vârsta lor să știe câteva nuanțe. Încercăm să-i motivăm prin dans, că avem concerte, ieșiri, copii văd schimb de experiență cu alte colective cine dansează mai bine cine mai rău, apoi venim la școală și conlucrăm vedem ce am făcut bine, rău ca să ajungem la perfecțiune mai mult și mai sus”, afirmă Andrei Tătaru, coregraf, Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”.
„Este o muncă colosală cu copii, sunt diferite stiluri de dansuri. Putem face o comparație cu dansul de gală și cel popular este o sincronizare, la dansul de gală o pereche -două, dar la dansul popualar este foarte greu ca să dansăm cu toate perechie, zece perechi, opt perechi trebuie să dansăm identic și sincronizat”, spune coregraful ansablului folcloric „Ciocârlia”.
Organizatorii își propun să păstreze importanța și frumusețea dansului popular în cultura moldovenească, consolidând legăturile comunitare și încurajând participarea activă a copiilor în activități culturale și artistice.
„Promovăm tradițile și obiceiurile naționale, desigur prin acest festival aducem bucuria elevilor de a înțelege că dansul popular este important în viața fiecărui și cultura noastră se identifică cu dansul popular”, spune Nicoleta Fiodorov, organizatoarea festivalului.
Ediția din acest an a fost una deosebită, iar copiii au putut învăța mișcări de dans chiar de la Ansamblul Național Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”.
„Mereu vin dintre partenerii noștii oaspeți iar, anul acesta am avut ansamblul Joc ca să le arate un master class copiilor profeseonist, frumos, deși toate echipele care au venit cu noi în această ediție sunt bine pregătite și sunt selectați din instituțiile lor și festivalul Mândrul mi-i portul și jocul ne pregătește în fiecare an să venim în port popuar, să ne gândim la decor, mămăliga se pregătește acolo, tot scenariul este complex și s-au implicat toți profesorii”, spune Danilea Vacarciuc, directoare Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”.