Mii de fermieri polonezi au protestat miercuri în fața biroului prim-ministrului, arzând cauciucuri și aruncând petarde. Aceștia cer oprirea importurilor ieftine și reglementări de mediu despre care spun că le afectează mijloacele de trai, informează Reuters.
Unii dintre protestatari au purtat un sicriu pe care scria „fermier, a trăit 20 de ani, ucis de Green Deal”, în timp ce se înghesuiau pe stradă, suflând în claxoane și ținând steaguri poloneze în sus înainte de a intenționa să mărșăluiască spre parlament.
În alte părți ale țării, aceștia au blocat drumurile. Imagini de televiziune au arătat cum tractoarelor li se interzicea intrarea în oraș la intrarea în Varșovia.
Policja spycha protestujących rolników w kierunku ul. Pięknej. Ciągle słychać wybuchy petard. pic.twitter.com/OVw3Le0rJu
— Sebastian Białach (@sebabialach) March 6, 2024
Fermierii din mai multe țări ale Uniunii Europene au cerut modificarea restricțiilor impuse de planul Green Deal al blocului comunitar pentru combaterea schimbărilor climatice și reimpunerea taxelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, la care s-a renunțat după invazia Rusiei.
În Polonia, acest lucru a creat un exercițiu de echilibru delicat pentru guvernul lui Donald Tusk într-un an în care se confruntă atât cu alegerile locale, cât și cu cele europene, în timp ce încearcă să abordeze preocupările agricultorilor, menținându-și în același timp sprijinul ferm pentru Kiev.
Fermierii, care și-au respectat promisiunea de a se întoarce la Varșovia după ce mii dintre ei au mărșăluit prin oraș cu o săptămână înainte, au fost susținuți acum de cel mai mare sindicat polonez NSZZ Solidarnosc, precum și de vânători și lucrători forestieri.
„Minerii, muncitorii din oțel, industria auto, industria alimentară și multe alte industrii sunt aici. Cel mai important lucru este că suntem împreună, pentru că avem o cerere comună: jos cu Green Deal, jos cu veninul verde„, a declarat liderul sindicatului Piotr Duda prin intermediul unui megafon.
Tusk a declarat că perturbările de pe piață nu au fost cauzate doar de produsele agricole din Ucraina, ci și de cele din Rusia și aliatul său Belarus. Premierul a invitat fermierii protestatari sâmbătă la discuții, însă acestea nu au oprit protestele.