VIDEO Federația Rusă, condamnată la CEDO pentru violarea drepturilor a doi bărbați din regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Federația Rusă pentru violarea drepturilor a doi bărbați din regiunea transnistreană. Decizia a fost pronunțată marți, de magistrații de la CEDO.

Federația Rusă a fost obligată să achite reclamanților prejudicii morale de 32 de mii 500 de euro și alte 4 de mii de euro în calitate de costuri pentru asistență juridică. Bărbații, care au și cetățenia Ucrainei, au fost reprezentanți la CEDO de avocații Asociației Prom-Lex.

Unul dintre cei doi reclamanți este Oleksandr Lipovcenko, care în 2016 a fost condamnat de așa-numitele autorități în regiunea tranistreană la trei ani și jumătate de închisoare pentru extremism și a ispășit întreaga pedeapsă.

„A fost condamnat pentru faptul că, într-un caiet de-al său personal, era scris următoarea frază: În Transnistria se poate de făcut ordine, doar dacă vor fi introduce forțele ONU. Citat închis. Pentru acestă fraza o persoană din regiunea tranistreană a fost condamnată la 3,5 ani de pușcărie”, spune Alexandru Postică, avocat Promo-LEX.

Potrivit avocaților Promo-Lex, în timp ce se afla după gratii, bărbatul a încercat să reclame condiții inumane în penitenciarul din Tiraspol unde era deținut, iar pentru acest fapt a fost impus să administreze un tratament psihiatric medicamentos. Oleksandr Lipovcenko s-a plâns la CEDO că arestarea și condamnarea sa au fost ilegale și că a fost deținut în condiții inadecvate. În acest caz, CEDO a constatat violarea mai multor drepturi: de a nu fi supus torturii, la libertate, la o justiție echitabilă, la un remediu efectiv și de a sesiza Curtea. CEDO a dispus ca Guvernul Federației Ruse să plătească reclamantului suma de 26 000 de euro în calitate de prejudiciu moral.

Al doilea reclamant este Oleg Halabudenco, un bărbat care lucra lector la Universitatea din Tiraspol și a fost reținut în 2016 sub acuzația că ar fi luat mită de la un student.

I-a fost înscenat un caz de luare de mită și a fost reținut pentru câteva zile, în anul 2016, fiind plasat în detenție preventivă. Instanța l-a eliberat sub cauțiune, în acest sens dânsul a fost nevoit să achite o sumă destul de mare pentru această cauțiune, ulterior, dânsului I s-a impus restricția de părăsi regiunea”, spune avocatul Promo-LEX.

În cazul lui Oleg Halabudenco, CEDO a constatat încălcarea drepturilor la libertate, la o justiție echitabilă, la viață privată, la proprietate, la libertatea de circulație și la un remediu efectiv. Curtea a dispus ca Guvernul Federației Ruse să plătească reclamantului suma de 6.500 Euro, în calitate de prejudiciu moral.

Avocații Promo-Lex au precizat că, din 2001 și până în prezent, CEDO a pronunțat 50 de hotărâri legate de încălcări ale dreptului omului în regiunea transnistreană. Doar în trei cazuri Federația Rusă și-a executat obligațiunile.

„Este vorba de soarta a peste 2000 de oameni și prejudicii care trebuie achitate în continuare de către Federația Rusă, peste cinci milioane de euro.  Chiar dacă Federația Rusă nu mai este parte a Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aceasta este obligată să execute hotărârile sale”, explică Vadim Vieru, director Promo-LEX.

Avocații Promo-Lex susțin că, chiar dacă Republica Moldova nu a fost găsită vinovată, Guvernul de la Chișinău este obligat să asigure respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, prin intermediul mecanismelor pe care le deține.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media