VIDEO Expert: Ziua de 9 mai a devenit victima unei falsificări grandioase

9 mai 1945, ziua în care războiul ar fi trebuit să fie doar o amintire urâtă și să marcheze instaurarea păcii, a devenit victima unei falsificări grandioase. Asta susține expertul în istorie, Artur Leșcu. Potrivit lui, URSS a organizat parade militare cu ocazia aniversării zilei de 9 mai doar de patru ori și chiar Stalin a renunțat să le organizeze pentru a șterge din memoria oamenilor amintirile legate de prietenia sa cu Hitler și pierderile enorme de vieți omenești.

Experții WatchDog.MD. susțin că  URSS a organizat parade militare cu ocazia aniversării zilei de 9 mai doar de patru ori. După ‘49, veteranii de război nu au primit niciun fel de premii. Nici pentru cetățeni nu era o zi de mare sărbătoare, 9 mai a fost declarată zi liberă doar în 1945, 46 și 47. Ulterior, această practică a fost sistată.

 ”Până și pe timpul lui Stalin, a avut loc doar o singură paradă militară în legătură cu victoria în război – cea din 24 iunie 1945.  Pe 9 mai imediat după capitularea Germaniei, partea festivă organizată de Moscova s-a limitat doar la salve de artilerie. După ‘45, Stalin nu a mai organizat parade militare. Înțelegea foarte bine – victoria a fost obținută cu un preț mult prea mare, pe care popoarele din URSS nu-l puteau ierta ușor și nici uita prea repede. Nemulțumirea ar fi putut provoca proteste. Iar nemulțumiți erau milioane de civili, care au văzut războiul cu proprii ochii; 11 milioane de militari, cât număra armata roșie în 1945; zeci de milioane de cetățeni sovietici care au trăit sub ocupație militară; deținuții lagărelor de concentrare; foști prizonieri de război sau partizani, mulți dintre care, abia ieșiți din lagărele germane, erau trimiși direct în lagărele sovietice!”, afirmă istoricii.

 

Pierderile uriașe au fost cauzate, în mod paradoxal, nu atât de armatele lui Hitler, cât de proasta gestionare a apărării organizate de Stalin. Armata sovietică putea minimaliza considerabil pierderile umane, chiar din primele săptămâni, doar că Stalin a ucis toți comandanții cu experiență chiar înainte de război. Trezindu-se fără acoperire pe front, Iosif Vissarionovici a dispărut pur și simplu. În primele săptămâni cruciale ale războiului, temutul tiran s-a ascuns! Abia la două săptămâni după invazia nazistă în URSS, Stalin și-a adunat curaj și s-a adresat națiunii.

”Pentru a șterge din memoria oamenilor amintirile legate de prietenia sa cu Hitler de înainte de invazia Uniunii Sovietice, propria sa ineficiență, dar mai ales – ororile prin care a trecut fiecare familie în URSS, Stalin decide să schimbe atenția de la război la construcția raiului socialist! Așadar, niciun fel de premii pentru veterani, și nici zile libere de 9 mai!”, mai spune Artur Leșcu.

Paradele au devenit o normă în Rusia începând cu anul 1995, sub conducerea lui Elțîn. Acestea însă erau organizate sub egida unei deschideri către lume, cu participarea  aliaților occidentali.

Astăzi, Rusia însă tinde să își asume doar sie victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. După venirea lui Putin la putere, au fost organizate de patru ori mai multe parade decât în toată perioada sovietică.

Mitul victoriei îi oferă Rusiei de astăzi iluzia grandorii și o ajută la acoperirea golurilor lăsate în urma destrămării imperiului sovietic. Kremlinul își asumă de facto întregul merit pentru victoria într-un război la care Rusia are la fel de multe merite  ca orice alt popor trecut prin URSS, inclusiv Ucraina, dar și Polonia, Marea Britanie și alte țări care au suferit pierderi în lupta pentru pace.

”Astăzi, celebrarea zilei de 9 mai a devenit un indicator al politicii externe a Moscovei. Una dintre tezele principale ale propagandei rusești este că Uniunea Sovietică a fost singura forță adevărată care a luptat împotriva Germaniei naziste și a fascismului. În plus, s-a încercat să se consolideze imaginea Uniunii Sovietice, iar apoi a Rusiei, ca lider al mișcării mondiale antifasciste.  Mai mult. Anume teza, așa zisa „denazificare” a devenit principalul motiv oficial în baza cărui Moscova a invadat Ucraina vecină”, spune Artur Leșcu, doctor în istorie, expert WatchDog.MD.

Pe 9 mai în Rusia deja nu se sărbătorește victoria asupra fascismului, ci crearea unei impresii de putere, susțin experții.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA