VIDEO Electrocasnicele uzate, un adevărat pericol pentru mediul înconjurător

Extrem de utile pentru fiecare om, electrocasnicele ne asigură zilnic confort și mobilitate. Însă, atunci când se uzează și devin nefolositoare se transformă într-un adevărat pericol pentru mediul înconjurător. Singura soluție, spun responsabilii, este reciclarea acestora. Republica Moldova nu dispune de capacități pentru reciclarea acestor deșeuri. În schimb compania Moldcontrol a amenajat o platformă de colectare a deșeurilor electrice și electronice. Acestea sunt sortate pe categorii, iar ulterior împachetate și pregătite pentru a fi exportate în diferite țări, unde sunt reciclate.

”De trei ori pe săptămână la Moldcontrol sunt încărcate sute de electrocasnice, care sunt duse la reciclare în România. Anual, aici sunt aduse până la 2000 tone de electrocasnic”, Zinaida BATÎRU, reporter ONE TV

Reprezentanții Moldcontrol susțin că reciclarea electrocasnicilor este un proces complex, deoarece multe dintre ele au un grad mare de periculozitate.

”Deșeul de echipament electric și electronic trebuie să plece în întregime pentru a fi reciclat și eliminate corect. Înainte de a se extrage din el materialele valoroase este mai întâi de poluat de unele substanțe toxice cum ar fi frionul la frigidere sau tuburile catolice la televizoare de tip vechi”, a spus Dumitru Sobolev, manager Moldcontrol

Oamenii de rând nu știu însă nici cât de periculoase sunt electrocasnicile uzate pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor, și nici unde pot fi duse acestea după ce au devenit nefuncționale.

”Îl aruncăm la gunoi. Care gunoi? De lângă casă, l-ai pus alături și gata!”

 ”Stă acasă. Știți că este un punct de colectare a acestor electrocasnice? Nu știu. Dar dacă ați ști le-ați duce? Da, dar într-adevăr nu știm.” 

”La gunoi le duc. -Care gunoi? -Nu sunt din Chișinău, în sat avem gunoi și acolo le duc. Este un punt de colectare pentru electrocasnice? Nu am știut.  E foarte bine dacă este așa posibilitate de a aduce. – Ați aruncat ceva din electrocasnice? -Nu așa de multe, nu mai țin minte, demult un televizor.” 

”Am înțeles că sunt anumite puncte de colectare a tehnicii uzate, și cred că acolo ar trebui de expediat.” 

”Vin prin sat persoane cu mașina și le iau ca metal uzat. DVS ați avut electrocasnice care le-ați dat? Da, am avut un aparat, un frigider de pe vremea sovetică.” 

Reprezentanții companiei Moldcontrol susțin că gunoiul produs de electronicele și electrocasnicele care nu mai sunt folosite, cunoscut și ca e-waste, are o creștere rapidă și un nivel ridicat de poluare, reprezentând un pericol foarte mare pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor.

”Acest proces de reciclare este foarte important, întrucât a apărut cu 30 de ani în urmă în UE și a considerat că anume 5-6 tipuri de deșeuri sunt cele mai periculoase pentru societate și ele urmează să fie reciclate și să fie un control din partea statului. Deșeurile electronice, de baterii, deșeuri de uleiuri uzate, autovehicuele uzate, anvelope sunt cele mai periculoare pentru societate, aruncate, depozitate la sol ele sunt foarte dăunătoare pentru sol, ape freatice”, afirmă Vitalie Toma, reprezentant Moldcontrol.

Experții cer amenzi mai mari pentru persoanele care nu respectă legea privind gestionarea deșeurilor.

”Din punct de vedere a sistemului colectiv ne-ar interesa pe toți operatorii care sunt în responsabilitatea extinsă a producătorului să fie cât mai dur amenzile celor care nu sunt conformi, să evităm concurența lol loială care este foarte puțini la capitolul echipamentelor electrice și electronice neapărat sensibilizarea agențiolor economic pentru a se sensibiliza și așa cum am mai spus-o lupta cu concurența lol loială pentru că în momentul care 10 sau 100 plătesc un timbru verde și își onorează țintele impuse de lege, alții nu au treabă cu asta și atunci este dificil să promovezi responsabilitatea extinsă a producătorului în Moldova, și eventual să dezvolți economia circulară”, a declarat Iulian GAMUREAC, președintele Moldcontrol.

În Republica Moldova, amenda pentru poluarea mediului cu o tonă de deșeuri ajunge până la 9000 de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media