Din toamnă, în Moldova vor fi lansate mai multe activități sportive extracurriculare. Cel puțin asta prevede Strategia de dezvoltare „Sport 2030”, aprobată anul trecut de Guvern și care urmează să fie implementată începând cu anul școlar 2025-2026. Ministerul Educației vrea astfel să-i motiveze pe elevi să facă mai multă mișcare, având în vedere faptul că în prezent, programa școlară prevede doar două ore de educație fizică pe săptămână. Elevii spun că își doresc mai multe ore de sport, îndeosebi cei din clasele primare. Un studiu al Ministerului Sănătății arată că aproapte 60% dintre copiii din Moldova nu indeplinesc recomandarile OMS privind cele 150 de minute de activitate moderata pe saptămână.
Elevii claselor primare spun că au prea puține ore de educație fizică, motiv pentru care unii s-au înscris la activități sportive în afara școlii.
„Aș vrea să fac de vreo 3-4 ori pe săptămână, fiindcă uneori stau prea cocoșată și vreau să fac mai multe antrenamente să fiu mai sănătoasă”.
„De două ori pe săptămână mi se pare prea puțin pentru sănătatea omului. Eu mai merg la niște activități seara, la karate, unde mă antrenez”.
Și unii elevi din clasele gimnaziale își doresc mai multe ore de educație fizică.
„Educația fizică trebuie să fie făcută zilnic, mai ales generația noastră pentru că stăm zilnic în telefoane și unii pot să aibă probleme cu spatele”.
„Am probleme cu spatele, iar după ce fac educația fizică mai intens durerile de spate au început să dispară și mă simt din ce în ce mai bine”.
Andriana Ciumac este profesoară de educație fizică la Liceul Teoretic Ștefan cel Mare de peste 20 de ani. Ea spune că anterior elevii erau mai responsabili. Acum, însă, unii încearcă să scape de disciplină și își iau scutire de la medic.
„Am dori ca să fie incluse încă două ore de educație fizică fie la treapta primară, gimnazială, liceală și vom fi recunoscători noi specialiștii să fie incluse notele, dar și patru ore de educație fizică săptămânal ca elevii să fie permanent în mișcare”.
Ministerul Educației precizează că orele de educație fizică sunt stabilite conform standardelor din țările europene, însă din toamnă va implemnta mai multe proiecte extracurriculare pentru a încuraja implicarea elevilor, fapt prevăzut în Strategia de dezvoltare „Sport 2030”.
„Noi aș fi vrut să punem accentul pe activitățile extrașcolare unde copii să se ducă acolo unde le place și să iasă din zona de confort la alți antrenori și să aibă pretenții de sport de performanță. În acest an în premieră vom implementa mai multe programe pentru copii”, afirmă Sergiu Gurin.
Secretarul de stat a menționat că lecțiile de educație fizică sunt prea grele, ceea ce-i face pe copii să-și piardă interesul pentru sport. Pentru a îmbunătăți situația, în luna august va fi organizată o ședință generală cu toți profesorii de educație fizică din țară.
„Forma care este la noi în școală este păstrată de tip sovietic, una de tip militar, unde sunt exercițiile de front și copiilor nu le place Trebuie de reconceptualizat forma de predare a educației fizice,” spune Sergiu Gurin, secretar de stat la MEC.
În același timp, Kinetoterapeuții atrag atenția că o postură incorectă în copilărie poate avea consecințe grave în viața de adult. Coloana vertebrală se formează complet până în jurul vârstei de 18 ani, iar după această perioadă problemele de sănătate devin dificil sau chiar imposibil de corectat.
„Perioada de creștere a coloanei vertebrale este foarte rapidă dar mușchii nu reușesc să o întrețină să o stabilizeze. Mai înainte se formau la vârsta 14-18 ani, acum întâlnim la vârsta de 10-12 ani cu postură de scolioză, cifoză sau hiperlordoză. Aceasta este un proces complex care nu-l putem separa cum ar fi creșterea bruscă a coloanei vertebrale, modul de viață, gadgeturile, telefoanele, calculatoarele”, spune Andrei Plotnicu, kinetoterapeut.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, CARTON IN: China alocă cel mai mult timp pentru disciplina educație fizică în școli, până la 600 de minute pe săptămână, urmată de Statele Unite ale Americii cu 225 minute pentru ciclul gimnazial și Canada cu 150 de minute pe săptămână. Elevii din Germania și Marea Britanie au 120 de minute de educație fizică, iar la polul opus se află Malta cu 45 minute pe săptămână. În școlile din Republica Moldova sunt două ore de educație fizică a câte 45 de minute.