VIDEO Date alarmante: Anual, 3.000 de persoane își pierd viața din cauza unui accident vascular cerebral

Tot mai mulți tineri din Republica Moldova ajung la spital cu accident vascular cerebral, maladie care ia anual viețile a 3000 de persoane în țara noastră. Medicii susțin că în pofida faptului că metodele de tratament au fost modernizate în ultimii ani, accidentele cerebrale vasculare rămân a doua cauză de deces în Moldova. De vină ar fi, spun medicii, stilul de viață și tabagismul.

 

„Principalul factor de risc care a ieșit în evidență după studii în Republica Moldova a fost obezitatea. Deși ar părea straniu, pentru că avem o alimentație sănătoasă, totuși, în zonele rurale predomină obezitatea abdominală. Un alt factor asupra căruia ar trebui să ne concentrăm atenția este fumatul. Nu este vorba doar de fumat, ci de fumat în combinație cu stresul cotidian, cu fenomenul de burnout, oboseala cronică sau inactivitatea fizică. Dacă vorbim despre maladii, ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat”, spune Diana Manea, directorului Institutului de Medicină Urgentă.

Roman Smolnițchi, șeful Laboratorului de Medicină Intervențională, afirmă că în instituție sunt spitalizați doi fumători care au suferit un AVC cauzat de fumat. Medicul mai spune că, dacă populația ar renunța la fumat, numărul de cazuri de accident vascular s-ar reduce în jumătate, iar decesele survenite în urma unui AVC s-ar micșora cu 14 procente.

„Nicotina irită peretele intern al vaselor de sânge. Totodată, cu creșterea nivelului de colesterol în sânge, acesta se acumulează pe pereții vaselor, se calcifică în timp și îngustează vasul, ceea ce reduce fluxul sanguin. Vă prezint un caz al unui fumător cronic de 40 de ani, care a ajuns la instituția noastră cu un AVC ischemic. S-a constatat o îngustare severă a arterelor carotide, ajungând până la tromboză, unde vasul magistral, care vasculariza emisfera dreaptă a creierului, a fost ocluzionat”, Roman Smolnițchi, șef laborator medicină intervențională.

 Andrei Filioglo, medic neurolog intervenționist din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, afirmă că 80 la sută dintre cazurile de AVC sunt provocate de un cheag de sânge care blochează un vas din creier, iar tratamentul modern endovascular, utilizat în prezent pentru accidentele vasculare, poate duce la recuperarea totală a pacientului, doar dacă se intervine prompt.

„Importanța crucială este tratamentul de reperfuzie, care se realizează prin două metode: fibrinoliza intravenoasă sistemică, ce presupune administrarea unei substanțe medicamentoase pentru dizolvarea trombului, și metoda endovasculară, minim invazivă, care elimină trombul din vas și restabilește perfuzia cerebrală normală. Tratamentul de reperfuzie în cazul infarctului cerebral ischemic este unul dintre cele mai eficiente tratamente din istoria medicinei”, spune Andrei Filioglo, medic neurolog.

În 2019 în Republica Moldova a fost stabilit un plan de acțiuni pentru a micșora numărul de persoane care ajung cu handicap în urma bolile cerebrovasculare. Astfel în 2023, au fost instituite 11 centre primare AVC în raioanele țării. Diana Manea a menționat că, la Institutul de Medicină Urgentă a fost deschis Centrul Comprehensiv care ghidează de la distanță centrele de AVC din nordul și centrul țării, iar dacă pacientul nu răspunde la tratament, persoana este transportată la Chișinău. Iar datorită acestei colaborări numărul de intervenții endovasculare în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice a crescut de la 60 de intervenții în 2023 la 150 în 2024.

„Înainte de deschiderea centrelor AVC teritoriale, medicii au urmat cursuri de instruire în străinătate, iar noi am implementat exemplul centrelor baltice. Am introdus sistemul de telemedicină „Telecard Strong”, prin care medicul din centrul nostru și cel din raion pot vedea și consulta pacientul în timp real, realizând împreună examinările necesare și stabilind diagnosticul”, afirmă Diana Manea.

Medicii le recomandă pacienților să solicite ajutor chiar de la primele semne.

„ În primul rând este dereglarea de vorbire, unele amurțiri sau parestezii în membre și cel mai evident este atunci când membrele nu se mișcă și asimetria feții. Acidentul vascular poate debuta și cu o dereglare de cunoștință un debut foarte acut brusc și să fie mai complicat”.

Anual în Republica Moldova sunt înregistrate 12 mii de cazuri de de accidente vasculare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA