VIDEO Cristina Gherasimov: Republica Moldova începe cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare

În perioada 10-11 iulie, la Chișinău se va desfășura prima sesiune de screening bilateral, parte esențială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este pentru prima dată când această etapă se desfășoară în țara candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și nu la Bruxelles.

Cristina Gherasimov a precizat că prima etapă a acestui proces screening-ul explicativ s-a desfășurat în perioada februarie-mai curent. „Atunci, echipele din partea Republicii Moldova au mers în mai multe rânduri la Bruxelles, unde au lucrat alături de experții Comisiei Europene, care le-au explicat capitol cu capitol în ce constă legislația comunitară. În cadrul etapei a doua, care începe pe 10 iulie, este rândul nostru să le explicăm colegilor din Comisie legislația Republicii Moldova și nivelul de aliniere a acesteia la regulile și standardele europene”, a spus Gherasimov.

Conform consultantului principal Direcției coordonarea procesului de aderare al Biroului Integrării Europene, după reuniunile bilaterale din cadrul fiecărui grup de capitole, Comisia Europeană elaborează un raport de screening pentru fiecare set de capitole, așa-numitele clustere, care va evalua gradul de pregătire a țării noastre, va informa despre pașii următori în procesul de screening bilateral și va veni cu recomandări specifice pentru deschiderea negocierilor e fiecare cluster. După acest lucru, Consiliul European va decide la propunerea Comisiei, dacă și când va deschide negocierile pentru clusterul în cauză.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media