VIDEO Crima din sectorul Rîșcani are legătură cu dosarul Interpol? Parlamentul va organiza audieri pe acest caz

Audieri la Parlament în urma omorului din sectorul Rîșcani. Sunt invitați responsabilii din cadrul Procuraturii Generale, Biroului Migrație și Azil, Serviciului de Informații și Securitate și ai Consiliului Superior al Magistraturii.  Autoritățile vor să înțeleagă cum a fost posibil ca bărbatul asasinat să se afle pe teritoriul țării în contextul celor patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii și dacă acest caz are legătură cu scandalul de corupție de la Interpol, prin care mai mulți criminali notorii au reușit să-și șteargă numele din lista Interpolului.

 

„Trebuie să răspundem la întrebarea: cum se întâmplă că indivizi condamnați ajung la noi. În loc să fie extrădați, intră în procedura de solicitare de azil. O să solicităm să fie invitați toți actorii ăștia. Să vedem dacă e breșă sau e nesimțire”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Igor Grosu mai spune că autoritățile vor să cunoască dacă procesul de extrădare a fost intenționat tărăgănat.

„Vrem să aflăm câte cazuri din astea noi mai avem. Câți oaspeți din ăștia care s-au îndrăgostit în Republica Moldova îi mai avem pe teritoriu”, a mai spus Grosu.

Audierile se vor desfășura luni, la ora 10:00, în cadrul comisiei parlamentare securitate națională, iar ulterior, informația va fi prezentată și în plenul Parlamentului.

Bărbatul care a fost împușcat era căutat prin intermediul Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale; pentru tragerea la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri; dar și pentru investigarea faptelor de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Șeful Inspectoratului General al Poliției a declarat pentru ONE TV că victima este în atenția organelor de drept din vara anului 2022, de când a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova prin regiunea Transnistreană.

Autoritățile competente ale Republicii Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii. Viorel Cernăuțeanu afirmă că procedura de extrădare a fost tergiversată din cauza faptului că persoana a solicitat azil politic în țara noastră.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA