VIDEO Crează „vestitori” ai primăverii. Povestea unei meșterițe care, de peste două decenii, crează mărțișoare

În câteva zile, primăvara își va face loc în calendar, dar vestitorii săi au apărut deja în casa Tatianei Bezerdic din Chișinău.

De peste două decenii, meșterița împletește cu multă dibăcicie firul alb de ață cu cel roșu, dând astfel naștere a mii de mărțișoare.

Alb cu roșu fac o floare, cea mai mândră dintre flori. Sute de mărțișoare în formăde clopoței, struguri , păpuși sau flori așteaptă in casa Tatianei Bezerdic, să ajungă pe tarabele din toată țară. Meșterita ne-a invitat în atelierul său improvizat acasă, să ne învețe cum din doua fire de ață se nasc vestitorii primăverii”, relatează jurnalistul ONE TV, Zinaida Batîru.

Astăzi confecționăm un mărțișor în formă de canafuri, avem nevoie de panglică albă, panglică roșie, ață pentru mărțișor cu fire alb și roșu, foarfece. În câteva minute noi am confecționat acest mărțișor și suntem gata de sosirea primăverii.

Tatiana Bezerdic, învățătoare de meserie, a fost diagnosticată cu o boală rara și cruntă, din cauza căreia i-a fost amputat un picior. Chiar dacă a fost o lovitură grea pentru ea, femeia spune că abia atunci și-a descoperit pasiunea și talentul.

Ajungând între patru pereți, mi se părea viața că nu mai există, că aici s-a terminat, dar nu e așa. În una din zile fiica a adus în casă un trandafir confecționat din panglică. Uitându-mă la el nu mi-au plăcut unele detalii și am început să îl desfac și să-l fac așa cum l-am văzut eu. Fica îmi zice, mamă nu ar fi mai bine să te ocupi de așa ceva? Și datorită acestui trandafir care a ajuns la noi în casă eu am început să croșetez, să împletesc, să fac lucrări handemade, și asta e viața mea”, spune Tatiana Bezerdic, meșter handmade.

La început confecționa mărțișoare pentru toată familia fără a se gândi că această îndeletnicire ar putea fi și o sursă de existență. După ce a fost invitată la un târg cu lucruri confecționate manual, a decis că își poate depăși limitele și de atunci firele de ață albă și roșie nu au mai lipsit din casa ei.

Acest mărțișor îmi ia cam 20-25 de minute este un mărțișor simplu din pompoane făcut dintr-un fir alb și roșu, după cum obsevați unul este mai jos și altul mai sus, tot timpul culoarea roșie este mai jos. Roșu este bărbatul, albu este doamna. Roșu e mai jos fiindcă e mai prioritar”.

Cel mai complicat de realizat mărțișor a fost unul inspirat de floarea-soarelui. A muncit peste 6 ore la el, spune meșterița.

„Pentru a-l confecționa, am nevoie de panglică de atlas și în spate vedem două cutiuțe reciclabile, petalele sunt din panglică prelucrate la o lumânare, avem cam 40 de petale la unul și la altul”.

Până acum a creat zeci de mii de mărțișoare, de dimensiuni și complexitate diferită. În fiecare an crează ceva nou și deosebit și deseori se inspiră de la lucrurile din jurul său. Meșterița are un vis, să confecționeze un mărțișor de aproape doi metri în stil tradițional.

Aceste două „matrioște” aș spune, din două sfere, capul este îmbrăcat într-un ciorap, părul – din ață de tricotat și am pus câte un bant alb-roșu”.

Meșterița spune că pentru sosirea primăverii se pregătește timp de un an. De e vară sau iarnă, Tatiana Bezerdic croșetează mărțișoare.

Am o lege: seara înainte de culcare, ca o pastilă de somn, trebuie să fac 50 de mărțișoare, atunci sunt liniștită, mă culc și dorm. Un an de zile le croșetăm, le punem în stoc, iar în luna ianuarie le ambalăm”.

Meșterița spune că ține cont întotdeauna și de tendințe.

Anul trecut a fost anul iepurașului, s-a cerut foarte mult iepurașul, când a fost anul șoricelui tot căutau mărțișor în formă de șoricel. Dar îndeosebi inimioara e inimioară, clopoțeii sunt foarte solicitați, se cumpără pentru bărbați, când mă întreabă ce le propun pentru bărbați, sunt inimioare și clopoței”.

În 2017, Mărţişorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media