VIDEO Copiii l-au așteptat aseară pe Moș Nicolae. Cei mici și-au spălat ghetuțele și le-au aranjat

Pregătiri de Moș Nicolae în casele moldovenilor care sărbătoresc pe stil vechi. Cei mici și-au spălat ghetuțele, le-au lustruit și le-au aranjat lângă ușă, în speranța că Moșul va fi generos cu ei în acest an. Picii de la o grădiniță din Capitală și-au pregătit cu grijă papuceii și sunt nerăbdători să vadă ce le va aduce Moșul. Potrivit tradiției, copiii ascultători primesc dulciuri, iar cei năzbâtioși găsesc pe lângă daruri şi o nuieluşă, ce le va aduce aminte că trebuie să asculte de părinţi şi bunici.

”Copii, voi știți cine vine în noaptea de Sf Nicolae? Moș Nicolae! Dar ce trebuie să facă copiii ca să vină Moș Nicolae? Își pregătesc cizmulițele! Haideți să pregătim cizmulițele!

”Forfotă mare la grădinița numărul 146 din Chișinău, 30 de copii își lustruiesc ghetuțele in speranța că Moșul ii va răsplăti pentru succesele obținute pe parcursul anului și că mâine, când vor reveni la grădiniță vor găsi neapărat în papuci cadouri”, Zinaida Batîru, jurnalist ONE TV.

Deși nu l-au întâlnit niciodată pe Moș Nicolae, copiii încearcă să își imagineaze cum arată.

 ”Moș Nicolae arată bătrân, cu barbă albă, prieten al copiilor”. 

”-Pe unde vine Moș Nicolae? -Pe ușă sau pe fereastră. -Tu l-ai văzut pe Moș Nicolae? -Nu.- Dar ai dori să îl vezi? -Da”.

Robert are 5 ani. Băiețelul spune că a găsit soluția pentru a primi mai multe daruri de la Moș Nicolae.

 ”Eu am pregătit cizmulița mai mare ca să primesc mai multe cadouri și o să mă duc cu încălămintea de grupă”. 

Potrivit educatorilor, această tradiție se desfășoară an de an, la inițiativa părinților.

”Prin această tradiție la noi în instituție insuflăm copiilor bunătate, dărnicie, ca să nu fie copii egoiști, să fie prietenoși, cu părere de rău egoimsmul este foarte avansat, a doua zi copii vor primi un mic prezent, dulciuri și fructe, a spus Aliona Popa, educatoare”.

”Anul acesta moș Nicolae o să fie darnic cu copii pentru că ei au fost cuminți, în familia noastră există o tradiție de cu seară copilașii își pregătesc cizmele cu mare grijă le aranjează lâgnă ușă, de dimineață verifică cu bucurie ce au găsit. De fiecare dată sunt niște jucării, dulciuri”. 

”Probabil că o să vină, cum să nu vină, o să fie foarte darnic Moș Nicolae, pentru toți copii, toate familiile”. 

Și în familia Cimpoi din localitatea Dumbrava, municipiul Chișinău pregătirile sunt în toi. Șase perechi de cizmulițe așteaptă să fie umplute cu daruri în această noapte.

” In familia Cimpoi sărbătorile și tradițiile de iarna se păstrează cu sfințenie. Așa că imediat ce s-au întors de la școala și grădinița surioarele s-au grăbit să își lustruiască papucii. Asta pentru că la noapte vine Moș Nicolae”, relatează Zinaida Batîru, jurnalist ONE TV.

Pe Moș Nicolae îl așteaptă și câteva surprize pregătite minuțios de surori.

”Facem nucușoare pentru Moș Nicolae pentru că atunci când ne va aduce cadouri să nu plece cu mâna goală. -Dar cum arată Moș Nicolae, voi la-ți văzut? -Nu! – Eu l-am văzut la biserica, la bunica Iulia l-am văzut”. 

Dacă fetele mai mici sunt sigure că o să primească doar dulciuri, Sofia recunoaște că așteaptă și o nuielușă.

”-Voi meritați o nuielușă sau nu, ați fost cuminți? -Da!
-Nu prea! -Dar ce ai făcut? Poți să te aștepți și la o nuielușă? -Eram distrate când trebuia să facem lucru.
-Și ai supărat-o pe mami? -Da. -Și crezi că moș Nicolae poate să îți aducă o nuelusă pentru asta? -Da”. 

”Eu am pregătit un cadou pentru moș Nicolae special, iar eu am desenat un peisaj de iarnă cu o casă și un brad împodobit”. 

Sfântul Nicolae este o sărbătoare care le oferă părinților posibilitatea să le arate copiilor cât de minunați și importanți sunt, spun psihologii.

 ”Momentele acestea educative care sunt în această sărbătoare vorbesc despre daruri și nuielușă, sunt și ele foarte bune dacă știm să le abordăm corect fiind niște părinți cu o cultură psihologică putem face din aceste tradiții minuni”.

Psihologul afirmă că părinții care folosesc nuielușa în scop disciplinar, chiar dacă aceasta face parte din tradiția sărbătorii, pot afecta profund emoțional copilul.

 ”Copilul trebuie să fie disciplinat și este un lucru important, dar disciplinarea se face prin a face prin a vorbi despre consecințele unor comportamente negative, nu de a pune o etichetă și de a da copilului acea imagine de copil obraznic care a fost și ai primit nueilușa. Nu este un lucru bun pentru ei de a le reaminti că ai putea fi obraznic. Puneți accent pe ceea ce este bun la copil, pe ceea ce este frumos la el și atunci se va dezvolta acel comportament care îl doriți defapt”. 

Dacă părinții decid să combine utilizarea nuelușii și a cadoului, atunci ar trebui să țină cont de vârsta și conexiunea cu copilul, trauma care o obține nu îl ajută să crească frumos dar din potrivă îi provoacă anexitate, spune Daniela Sârcu-Ursu.

 ”Dacă eu i-am pus acestui copil de 7 ani, de 8 ani acea nuielușă sau acele daruri și i-am explicat că sunt consecințele comportamentelor tale, fiți atenți comportamentelor, nu tu ca persoană purtările tale, acțiunele tale pot avea recompense frumoase simbolic, dulce, dar pot avea consecințe negative cum este vărguța. Dar punând copilului acelea dulciuri și aceeași nuielușă, și făcând o glumă urâtă că o să fii bătut cu aceeași nuielușă că ai fost obraznic”.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și în fiecare țară are propriile caracterisitici și tradiții. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media