Consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate îl acuză pe edilul Ion Ceban că a făcut lucrări de construcție de mântuială în mai multe instituții de învățământ sau nu a oferit suficienți bani. Aleșii locali spun că primarul nu și-a onorat promisiunile generoase pe care le-a dat în timpul campaniei electorale privind modernizarea a trei licee din Capitală. Este vorba despre Liceul Teoretic „Iulia Hajdeu”, Liceul Teoretic „Waldorf” și Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Chișinău refuză să comenteze acuzațiile, calificându-le drept politice.
La Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din sectorul Botanica a început construcția unei anexe a blocului de studii și a unei cantine, dar lucrările au fost oprite după ce a fost înălțată carcasa.
,,S-a făcut contractul cu agentul economic și s-au alocat peste 64 de milioane de lei, însă din moment ce construcția s-a început banii au dispărut ba au fost înghețați, ba au fost luați și puși pe alt cont, ba spunea că mai pe urmă vom face”, spune consiliera PAS Lilia Scutaru.
În ceea ce privește Liceul Teoretic „Waldorf” situat în sectorul Râșcani, primarul Ion Ceban ar fi promis că va aloca surse financiare pentru construcția unui nou bloc de studii, promisiuni care nu au fost îndeplinite nici astăzi, reclamă consilierii PAS.
,,S-au promis cinci milioane de lei, construcția a început, dar acei cinci milioane de lei au fost luați, puși pe alt cont și respectiv administrația, părinții, elevii au rămas în suspans”.
Administrația instituției de învățământ a găsit finanțatori, a aplicat la diverse proiecte pentru a face rost de bani pentru ca blocul să fie construit. Mai mult, au contribuit cu bani și părinții elevilor.
,,Astfel, costul total al blocului de studii, etajul 1 și 2, și a sălii de sport multifuncționale a costat peste 11 milioane de lei, aportul Primăriei din cei cinci milioane a fost doar 200 de milioane de lei”.
O situație similară este și la Gheorghe Asachi, instituție de învățământ din sectorul Centru, care nu ar fi primit finanțarea promisă din partea Primăriei Chișinău.
,,Primarul Ceban a făcut mai multe promisiuni referitor la renovarea liceului încă în primul său mandat, el spunea că blocul vechi al liceului Gheorghe Asachi va fi supus unei reparații capitale în cadrul unui proiect de restaurare în valoare de 70 de milioane de lei. Dar totul a rămas la nivel de promisiuni electorale și PR politic, situația actuală a clădirii liceului Gheorghe Asachi este dezastruoasă”, spune Ecaterina Fărâmă, consilier PAS.
Reprezentanții formațiunii de guvernământ îi cer primarului Ion Ceban și viceprimarului pentru educație Angela Cutasevici să prezinte un raport prin care să explice de ce a ajuns domeniul educație într-o situație atât de gravă în Capitală.
,,Problema în toate cazurile este că banii au fost planificați, au fost aprobați și alocați de Consiliul Municipal Chișinău, dar lucrările nu au fost achitate integral, deci antreprenorii care au participat la licitații care au fost contractați au stopat lucrările pe motiv că nu sunt plătiți de Primăria Chișinău. O mare parte din aceste finanțări au fost împrumutate de la băncile comerciale și costurile lor în timp se vor dubla, mai simplu spus încasările și veniturile municipiului Chișinău pe mulți ani înainte se vor duce pe plata dobânzilor și a creditelor”, afirmă Sergiu Stoian, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.
Solicitați de ONE TV, responsabilii Primăriei Chișinău au declarat că refuză să comenteze declarațiile consilierilor PAS, dar au ținut să comunice unele informații privind investițiile în domeniul educațional din municipiul Chișinău, menționând în acest sens cinci licee. De asemenea, Serviciul de presă al Primăriei Chișinău susține că în anii 2021 și 2022 au fost eficientizate energetic integral edificiile a 19 școli și grădinițe din municipiul Chișinău. În ultimii ani, au fost construite mai multe grădinițe noi și au fost modernizate și ex-tinse cele vechi, deschizând peste 132 de grupe noi, iar bugetul consolidat în domeniul educației s-a dublat din 2019 încoace, ajungând în 2023 la 3,9 miliarde de lei, se mai precizează în răspunsul Primăriei.