VIDEO Conducerea țării a mers în vizită la veteranii celui de-al Doilea Război Mondial

Șefa statului, Maia Sandu, șeful Legislativului, Igor Grosu, și șeful Guvernului, Dorin  Recean, au vizitat la domiciliu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Oficialii și-au exprimat recunoștința față de eroii care au adus pacea, iar veteranii le-au mărturisit istoriile de viață, dar și lecțiile învățate.

Maia Sadu a mers în vizită la Ion Mereacre din satul Costești, raionul Ialoveni. Veteranul este unul dintre cei 500 de oameni din localitate care au fost recrutați în cel de-al Doilea Război Mondial, dintre care doar 170 au revenit acasă.
Ion Mereacre a fost trimis pe front  la vârsta de 18 ani, în anul 1944. În prezent, speranța lui este ca cei 4 copii, 10 nepoți și 19 strănepoți ai săi, dar și întreaga Moldovă, să nu mai cunoască niciodată ororile războiului și să se bucure de viață, în pace.

Președintele Parlamentului a fost în vizită la Constantin Cojocari din satul Sofia, raionul Hîncești. Veteranul a împlinit recent 105 ani. În perioada 1942 – 1944 el a activat pe front ca telegrafist în Armata Română. Acesta i-a povestit șefului Legislativului cum trebuit să facă cu bicicleta 600 km din suburbia Iașiului la București pentru a transmite un mesaj important.
Fiica sa, Ludmila, ne-a povestit că atât cât a putut, până la 102 ani, domnul Constantin a continuat să fie activ, inclusiv să meargă pe bicicletă. Povestea de viață a domnului Constantin este una reprezentativă pentru oamenii acestei epoci. După război, în 1951 a fost deportat în Siberia și a stat acolo timp de 9 ani. Dar în toți acești ani nu a uitat de casă, iar la mii de kilometri a luptat pentru dreptate, pentru familie, valori. A revenit ulterior în satul de baștină”, a relatat într-o postarea făcută pe o rețea de socializare Igor Grosu.
În satul Grigorăuca, raionul Sângerei, locuiește Alexei Eremciuc, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial. La domiciliul eroului, în ajun de Ziua Victoriei, a mers Dorin Recean.

Ca mulți alți oameni din Republica Moldova, a plecat pe front pentru a lupta contra nazismului și pentru a aduce pace lumii. A revenit acasă, mult după terminarea războiului, în anul 1946. Recent, în luna martie a acestui an, Alexei Eremciuc a sărbătorit 100 de ani de viață – timp în care a crescut șase copii, 12 nepoți și 11 strănepoți și este un exemplu de onoare și demnitate pentru întreaga comunitate”, a menționat premierul într-un mesaj pe Facebook.
În prezent, în Republica Moldova sunt în viață 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media