VIDEO Asistenții medicali din țara noastră își sărbătoresc ziua profesională

Sunt alături de pacienți zi și noapte în pofida salariului mic și a sarcinilor complicate. Vorbim despre asistenții medicali din țara noastră, care pe 12 mai își vor sărbători ziua profesională, unii dintre ei chiar la locul muncă. Anul trecut Republica Moldova se confrunta cu un deficit de 800 de asistenți medicali.

”-După indicați medicului o să vă instalez o perfuzie și o să fie tot ok. Facem garda împreună.

-Da, numaidecât.

-Mulțumim frumos”

De 40 de ani muncește în secția Urologie, iar spitalul i-a devenit a doua casă. Maria Gherman, asistentă medicală la Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime din capitală, și-a dorit de mică să salveze vieți și face asta zi de zi.

”În școală aveam o asistentă medicală chiar o admiram și îmi părea că tot așa o să fiu ca dei. Cel mai dureros că am dorit să merg mai departe, că la un moment dat am pierdut cel mai drag om – mama, foarte tânără și după aceea am hotărât să încerc ca să pot salva mamele ca să nu mai rămână copii singuri”, Maria Gherman, asistentă medicală.

S-a confruntat cu provocări chiar din prima zi de muncă, însă nu s-a gândit nicio clipă să renunțe la meserie.

”Pentru prima dată avem frică ca toți începătorii, dar bucuria mea când am luat prima dată am colectat sânge de la pacient, știți cât de tare el mi-a insuflat că a văzut că eu sunt începătoare, că multe nu le cunosc, dar așa m-a încurajat. O să poți dragă hai să încercăm și deodată s-a primit. De atunci nu am mai avut probleme cu colectarea sângelului”, Maria Gherman, asistentă medicală.

În secția Endocrinologie am întâlnit-o pe Eugenia Leancă care activează de 7 ani și este cea mai tânără soră medicală din secție. Aceasta ne-a povestit că a fost nevoită să facă față mai multor situații dificile, generate de pacienți.

”Au fost situații de conflict la unii pacienții ce e legat de picurători. Pacienții ne solicitau că s-a terminat perfuzia nu se reușea în acea secundă ca noi să ne apropiem și așa se creea o situație de conflict. Persoanele mai în vârstă”, Eugenia Leancă, asistentă medicală.

Deși le place ceea ce fac, asistentele recunosc că mai salariul oferit este prea mic.

”Nopțile sunt foarte grele, aici la noi în secție de endocrinologie lucrăm o singură asistentă. Putem să lucrăm cu 22 de pacienți, 25 de pacienți dar, am avut și zile când am avut și 34 de pacienți și lucru este foarte enorm la o singură asistentă la așa pacienți. Cred că un salariu ar trebui să înceapă minim de la 20 000 de lei pentru lucru care îl facem că efortul este mare”, Eugenia Leancă, asistentă medicală.

”Pentru un asistent medical dacă nu o să aibă familie să își facă o casă, singură nu face. Că salarile le știm toți că nu sunt dintre cele mai luxoase”, Maria Gherman, asistentă medicală.

Pacienții susțin că efortul asistentelor este destul de mare, iar sarcinile deseori complicate.

”Munca de asistent medical este o muncă nobilă, o muncă grea din punctul meu de vedere ca pacient , fiindcă sunt mereu la datorie, fie zi sau noapte. Când apelăm ne deservește cu mare drag și răbdare ne dau un imbold, un sprijin psihologic, emoțional și într-adevăr medical”.

”Noi suntem mulți ele sunt câte una, două și aleargă într-un palat în altul. Pe toți ne reușesc, de toți au grijă vin și noaptea, întreabă dacă nu ai febră, te simți normal, tot normal”.

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în instituțiile medicale din Republica Moldova activează 18 902 asistenți medicali, cu 10 la sută mai puțini decât acum 10 ani.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media