VIDEO Aproape 70% dintre angajații de la CFM nu și-au ridicat salariile de patru luni

În an nou cu probleme vechi. Aproape 70% dintre angajații întreprinderii Calea Ferată din Moldova nu și-au ridicat salariile de patru luni. Responsabilii de la CFM dau asigurări că până la sfârșitul lunii ianuarie vor fi achitate lefurile pentru luna octombrie, iar de vină ar fi scăderea volumului de mărfuri transportate, deoarece CFM este o întreprindere aflată la autogestiune.

 


Contactat telefonic de postul de televiziune ONE TV, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, Ion Zaporojan susține că feroviarii sunt angajații cu cele mai mari restanțe salariale din țară și că aceștia au ajuns la limita disperării.

”Nu au ridicat salariile din 36 de filiale 20 din luna octombrie.  Azi îi data de 10 ianuarie trebuiau să primească salarii minim 10 filiale pe luna decembrie, dar asta e numai în vis”. 

Zaporojan susține că sindicaliștii din domeniul feroviar au avut nenumărate discuscuții cu membrii Guvernului și cu premierul Dorin Recean, însă nu au fost auziți.

”Noi trebuia din februarie să trecem la codul nou feroviar și trebuia să includă în buget 400 de milioane pentru menținerea infrastructrurii și 80 de milioane pentru transportarea pasagerilor locali, noi transportăm în pierderi. Vă spun sincer, personal, am fost și la prim-ministru, niciun bănuț nu s-a alocat. Transportări nu-s, bani nu-s. Moare Calea Ferată”. 

Rezeprezetanții CFM dau asigurări că până la sfârșitul lunii curente feroviarii își vor ridica salariile pentru luna octombrie.

”Acum suntem în proces de achitare a salariilor pentru luna octombrie, efectiv vorbim despre o restanță de luna noiembrie și decembrie. Sperăm că până la sfârșitul acestei luni vom închide pe octombrie și vom începe achita pentru noiembrie. Cauza este una simplă cu părere de rău suntem dependenți de traficul de mărfuri, fiind o întreprindere de stat la autogestiune trăim doar din ceea ce facem”, spune Dumitru Prohnițci, șef al serviciului comercial din cadrul CFM.

Administrația CFM mai spune că întreprinderea are și datorii istorice pe care trebuie să le achite.

”Din veniturile noastre pe lângă salarii mai avem cheltuieli operaționale precum ar fi motorina, reparația curență a materialului rulant, lubrifiantele. Suntem în situația având o sumă insuficientă de bani pentru a acoperi toate cheltuielile și datoriile istorice rămase de la fosta administrație încercăm să balansăm între achitarea salariilor și menținerea căii ferate în stare funcțională”. 

Ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că se caută soluții pentru achitarea salariilor feroviarilor.

”Din ultima informație pe care o dețin salariile se achită cu o întârzîiere de o lună jumătate, două maxim. Acum lucrăm la o soluție ca să putem achita integral în perioada următoare toate restanțele”.

Întreprinderea Calea Ferată din Moldova are peste șase mii de angajați.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA