Doar 48 la sută dintre bebelușii din întreaga lume sunt alăptați exclusiv la sân în primele luni de viață. Datele statistice arată că numărul este în creștere în ultimii ani, dar totuși rămâne destul de scăzut. Specialiștii susțin că alaptarea este esențială pentru sănătatea copilului dar și a mamei până la vârsta de 2 ani.
Medicul mamolog, Natalia Manea afirmă că alăptarea aduce beneficii nu doar copilului, dar și mamei.
„Sânul este cel mai neliniștit organ din organismul nostru, el reacționează de 2-3 ori pe lună la toate schimbările ciclului menstrual în mod normal, iar în această perioadă de sarcină și alăptare acest moment este liniștit. Cu cât mai mult femeia alaptează, cu atât mai mult nu o să aibă ciclul menstrual, pe perioada de un an, un an și jumate femeia nu o să fie supusă nivelului de estrogeni și respectiv va fi protejată de cancer mamar, dar și ovarian”, susține Natalia Manea, medic mamolog.
Consultanții în alăptare susțin că atât mamele cât și bebelușii au nevoie de timp și exersare, însă în maternitățiile din țara noastră nu sunt consultanți în alaptare, iar sarcina le revine asistențelor medicale sau mama este nevoită să învețe singură. Multe dintre femei se confruntă cu un șir de probleme din cauza cărora renunță la alăptare.
„Majoritatea mamelor se confruntă cu răni la nivelul mamelonului, cu angorjarea sânilor care apare de obicei la a 3-4 zi, cu insuficiență în adaus la copil. Încă un moment e faptul că problemele apar că mamele nu primesc susținerea emoțională din partea familiei și periodic din partea specialiștilor”, afirmă Alina Șmurun, consultant superior în alăptare.
Medicii mamologi atrag atenția că cele mai mari probleme la început sunt lactostazele și procesele inflamatorii, cauza principală fiind poziționarea incorectă a copilului la sân, ceea ce poate duce la complicații.
„El trebuie să fie aproape de mamă, aici nu trebuie să fie distanță între copil și mamă, acesta e primul moment. Al doilea: între cotul mamei și cap se fie distanță, el nu trebuie să fie în cot cu capul. Mâna mamei să fie sub gât, atunci capul este susținut, dar nu înclinat spre piept. O mână trebuie să fie aici, alta sub mâna mamei”
Adelina Untilov, în vârstă de 22 de ani, din Cimișlia, acum două săptămâni, a adus pe lume un băiețel. Tânăra ne-a povestit că aceasta este prima ei sarcină și că își dorește să alăpteze copilul până la vârsta de un an.
„Consider că influențează foarte bine imunitatea copilului și în general starea de bine a lui și a mea și conexiunea prima perioadă care este foarte importantă să o creiezi prima perioadă”.
Marta Novac este mamă a șase copii. Femeia spune că a alăptat bebelușii exclusiv la sân în primele 12 luni de viață. Totuși, din anumite motive, a introdus și lapte praf în alimentația unuia dintre copii. A observat că starea emoțională a copilului s-a schimbat și că se trata mai greu de viroze și avea deseori dureri abdominale.
„Până se adaptează e puțin mai complicat mai ales pe timpul nopții nu întodeauna copilul dorește să fie pus la piept că îi este foame, dar biberonul îi dai mănâncă și asta e tot nu poti să îi lași biberonul în guriță de aceea e mai agitat, burtica îl supără. Alăptarea este cel mai bun cadou care poate să îl ofere mama unui copil, unui nou – născut. Toți nutrienții pe care putem să îi oferim copilului sunt în lapte, dacă nu ar fi o problemă serioasă nu văd de ce o mamă nu ar putea să alapteze”.
Potrivit datelor Agenției pentru Sănătate Publică, în 2022, în Republica Moldova proporția alăptării exclusive la sân a copiilor în primele șase luni de viață a constituit 80 la sută. Pentru a încuraja alăptarea, Ministerul Sănătății organizează anual, în luna iulie, Caravana Alăptării, în mai multe raioane ale țării.