VIDEO Agricultorii, nemulțumiți că au primit amenzi pentru protestele din octombrie-noiembrie

Mai mulți fermieri au protestat luni în fața Comisariatului de Poliție Hâncești. Agricultorii sunt nemulțumiți că oamenii legii le-au aplicat amenzi pentru organizarea protestelor din octombrie-noiembrie anul trecut, dar și din februarie curent, când câteva zile consecutiv au blocat puncte de trecere a frontierei. Fermierii susțin că unii protestatatri au fost amendați de 20 de ori, iar sumele amenzilor ajung la zeci de mii de lei.

”Acestea sunt amenzile, venite  în urma protestelor, numai pentru un singur fermier. Merge vorba de zeci de mii de lei amenda. Eu cred ca aici valoarea e de 40 mii de, am aproape 10 mii de achitat în Chișinău. Pot să demonstrez, sunt cecuri”, a spus un fermier.

Denis Barbărasă a fost învinuit de poliție că a blocat drumul spre punctul de trecere al frontierei Leușeni și a creat impedimente pentru o ambulanță, chemată să acorde ajutor medical. Un alt agricultor, Sergiu Stefanco, susține că amenzile aplicate nu sunt altceva decât un instrument de presiune a Guvernului asupra fermierilor.

”Noi considerăm că poliția a primit o indicație de la Ministerul de Interne și se fac abuzuri. Atât timp cât am fost în stradă practic nimeni n-a primit o citate, nici la protestul din noiembrie, în toată țara vin citații și chemari în judecat pentru protestul din luna noiembrie.M-a sunat de la poștă și-s vreo 20 de scrisori au venit, trebuie să duc să verific.”, a spus fermierul.

”E politic, au dat ordine de sus, așa zic toți, au dat ordin de sus ca să fim pedipsiți. Dar nu sunt justificate amenzile acestea, chiar nu justifici, deloc eu nu văd, eu am două amenzi, nu le înțeleg și eu și tractoristul.”

Vitalie Turcan, șeful Inspectoratului de Poliție Hîncești, în a cărui arie de responsabilitate se află punctul de control Lesuneni, care a fost blocat în timpul protestelor fermierilor, neagă acuzațiile agricultorilor și susține că aceștia au primit citații de la poliție în baza cererilor depuse de cetățeni. Potrivit lui Ţurcan, oamenii au depus 44 de cereri la poliţia raionului Hînceşti, în baza cărora mai mulţi fermieri implicaţi în posibile încălcări au primit citații. Majoritatea cetățenilor au depus plângeri cu privire la restricțiile privind libertatea de circulație; mulți au întârziat la aeroport, alții s-au întors din călătorii cu mașinile pline de copii și au așteptat ore în șir în vămi, dar au existat și alte încălcări, spune Țurcan.

”Au fost și diferite încalcări, au fost huliganisme nu prea grave documentate, unde, cu părere de rău. Aveau solicitări ca să deblocheze, am avut mai mulți cetățeni care plecau chiar la dializă, la spital, la Iași, la București, și evident că din cuvânt în cuvânt, dânșii se adresau fața de cetățeni, și asta este documentat, asta noi avem documentat.”

Țurcan a precizat că fermierii au primit citații și nu amenzi, deoarece instanțele de judecată urmează să se expună cu privire la încălcările documentate. Fermierii au discutat cu ușile închise cu reprezentanții poliției din Hâncești și au ajuns la unele înțelegeri cu aceștia.

Fermieri din mai multe localități au organizat proteste în februarie. Aceștia au blocat mai multe zile trasee naționale, dar și punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Fermierii au cerut mai mult ajutor statului pe motiv că seceta le-a compromis o mare parte din recoltă, dra și din cauză că sunt afectați de războiul din Ucraina.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media