VIDEO 50 la sută din numărul total al cercetătorilor din Republica Moldova sunt femei

50 la sută din numărul total al cercetătorilor din Republica Moldova sunt femei, iar fiecare a doua cercetătoare deține titlul științific de doctor, în timp ce una din trei  titlul de doctor habilitat, arată datele publicate de Ministerul Educației și Cercetării.

De opt ani, comunitatea științifică din Moldova sărbătorește Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor din domeniul Științei. Cu acest prilej, cele mai promițătoare cercetătoare din țară se adună în Capitală unde împărtășesc din experiența acumulată. Specialiste și doctori în diferite domenii, precum fizică, matematică, filologie, biologie, climatologie, istorie, medicină, cultorologie și nu doar acestea sunt apreciate și premiate cu diplome de către  Ministerul Educației și Cercetării.

Alexandra Ciloci și-a dedicat viața științei. De 50 de ani, cercetătoarea lucrează la Institutul de Microbiologie și Biotehnologie al Universității Tehnice din Moldova, în care a studiat sinteza microbiană orientată. Ea este autoare a 47 de brevete de invenții, care au fost apreciate cu peste 70 de medalii de aur, argint, bronz și alte mențiuni speciale la Saloanele Internaționale de Inventică.

”Să te duci în știință trebuie așa cum de pildă să fii cântăreț, să ai o vocație, așa și în știință. Trebuie să nu te gândești la nimic altceva decât la știință, să nu te gândești la știință, să nu te gândești la toate celelalte, știința cere mult, răbdare, lucru, cunoștințe mari”.

Laura Tugarev cercetează și analizează valențele mediului online și inteligența artificială în mass-media. Este autoare a 40 de publicații științifice. Femeia spune că a îndrăgit cuvântul încă din adolescență, scriind versuri și crezând că poezia este apropiată jurnalismului. Între timp, pasiunea pentru scris a ajutat-o să construiască o carieră de succes.

”Să încurajăm femeile să fie active, să cerceteze, să analizeze și să ne aliniem la spațiul european, prin articole științifice, prin lucrări, prin teze de doctorat, iată asta, probabil e cel mai important. Fiecare generație are un vibe al său, fiecare are trăirile lor, fiecare generație crede că va aduce schimbări”.

Lucia Macrii este doctor în Științe Agricole și predă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Cercetătoarea spune că este preocupată de problemele mediului înconjurător încă de atunci de când acest subiect nu era discutat pe larg și nu existau mișcări ecologiste.

”Din gimnaziul aveam o idee că voi fi un protecționist al mediului, un ecologist. Cu toate că nu era în vogă tema respectivă. Este o cale destul de anevoioasă, ține de fiecare din noi cum percepem noi știința, dar este ceva foarte onest și înalt”.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a apreciat contribuția substanțială a cercetătoarelor din țara noastră în domeniile științei, tehnologiei și inovației, menționând că prin propriul exemplu acestea pot inspira tinerele să îmbrățișeze diverse specialități științifice.

”Noi ca statul încercăm să încurajăm tot mai mult tinerii să vină în cercetare, nu doar prin acele majorări salariale, care s-au produs, dar și prin programe și granturi destinate în special tinerilor, ori aici există o problemă, trebuie să întinerim cercetarea din țara noastră”.

Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor din domeniul Științei este marcată anual pe data de 11 februarie și are drept scop de a promova participarea activă a femeilor și fetelor în toate domeniile științei, tehnologiei și inovației, dar și de a populariza rezultatele descoperirilor științifice ale cercetătoarelor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media