VIDEO 2 martie, Ziua Memoriei și Recunoștinței. Maia Sandu: Oamenii din Moldova prețuiesc mai mult decât oricând Pacea

Astăzi, 2 martie, în Republica Moldova este marcată „Ziua Memoriei și Recunoștinței” , prilejuită de cea de-a 32-a aniversare de la conflictul armat de pe Nistru.

Preşedintele ţării, Maia Sandu, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, au au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.

Stimați concetățeni, dragi veterani! În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. Astăzi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, vorbim de cei răniți și schilodiți, de copiii care au rămas orfani, de văduvele care și-au pierdut soții sau de părinții care au fost nevoiși să-și înmormânteze fiii care s-au sacrificat pentru Patria noastră. Ne închinăm în fața eroilor din acele zile, în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate în zgomotul asurzitor al gloanțelor și al obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile, dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă, pe care simpla trecere a timpului. Păstrând memoria luptelor de la Nistru din anul 1992, ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și chiar dacă mai există forțe care încearcă în continuare să sădească neîncredere și discordie între noi, o spun clar și răspicat: Nu vor reuși nici acum și nici pe viitor! Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți. Oamenii din Moldova prețuiesc mai mult decât oricând Pacea și libertatea”, a subliniat Maia Sandu, la ceremonie consacrată Zilei Memoriei și Recunoștinței.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de veterani, dar și față de toți cei care se asigură că azi, în țara noastră, este ordine și liniște.

Suntem recunoscători fiecărui polițist, carabinier, salvator, pompier, fiecărui militar – general, colonel, maior, căpitan, locotenent, plutonier, sergent, caporal sau soldat, pentru dragostea de neam, pentru sacrificii și pentru că veghează la siguranța noastră a tuturor. De când războiul bântuie țara vecină Ucraina, chiar la granița noastră, efortul vostru este cu atât mai prețios. Republica Moldova se află astăzi într-un moment de răscruce. Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană reprezintă pentru țara noastră o șansă istorică de a ne uni, cu toții, în jurul unui proiect de țară care să asigure un viitor în pace și prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului – indiferent de limba pe care o vorbesc sau de comunitatea căreia îi aparțin. Doresc, totodată, să le mulțumesc veteranilor pentru că transmit, zi de zi și an de an, tinerei generații, lecția de neprețuit a iubirii față de libertate și neam. Acești oameni și-au riscat viața și sănătatea pentru țară, iar datoria noastră, chiar și în vremuri grele, este să le fim alături, mereu recunoscători”, a subliniat șefa statului.

Totodată,  Maia Sandu a amintit că pe data de 2 martie aniversăm și aderarea Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite.

Acest for a fost creat, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a asigura securitatea și pacea în lume, iar Carta ONU consfințește caracterul intangibil al integrității teritoriale și suveranității naționale! Astfel, prin primirea Republicii Moldova în rândurile sale, comunitatea internațională a recunoscut că granițele noastre sunt inalienabile – și că dreptul celui mai puternic nu înlocuiește, și nu poate înlocui, normele internaționale, aplicabile în mod egal tuturor statelor, indiferent de mărimea teritorială, forța armatei sau volumul economiei”, a punctat Maia Sandu.

Tot astăzi, polițiștii din întreaga țară au desfășurat acţiuni de comemorare a colegilor căzuți în războiul din 1992.

„În această zi de 2 martie ne amintim de o perioadă grea din istoria statului nostru și îi comemorăm pe cei care au slujit și s-au jertfit pentru libertate, securitate, pace și independență . Stimați veterani, vă asigur că fiecare coleg își face datoria cu profesionalism și responsabilitate, iar provocările actuale ne unesc mai mult decât oricând pentru a asigura pacea și stabilitatea, așa cum ați făcut-o voi atunci când ați luptat pentru liniștea noastră de astăzi”, a menționat într-un mesaj  șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media