Microbuzul cu numere diplomatice care l-a transportat pe deputatul Alexandr Nesterovschi în stânga Nistrului a ignorat semnul stop în timpul traversării postului vamal intern Gura Bâcului, precum și a circulat cu viteză mai mare decât cea admisă de lege. Încălcările rutiere sunt cercetate de polițiști, iar Ambasada Rusiei în Republica Moldova urmează să fie sancționată, a anunțat șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în timpul emisiunii ,,1 la 1” de la ONE TV. Cernăuțeanu a mai afirmat că Alexandr Nesterovschi a încercat să ducă în eroare structurile de drept în seara zilei în care s-a ascuns în incinta misiunii diplomatice și și-a deconectat telefonul pe care nu l-a luat cu el. În acest caz a fost implicat și oligarhul fugar, Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova, a subliniat șeful IGP fără a oferi alte detalii.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a subliniat că în ceea ce privește depășirea vitezei nu există probe fixate.
”Una este depășirea limitei de viteză, dar cu părăre de rău, ea este una vizibilă că este o depășire, dar nu este una constatată tehnico-științifico, ceea ce se cere în procedura contravențională de a constata și doi la mâna în momentul trecerii liniei administrative acolo este semnul stop. Era obligatoriu de a se stopa. Cu siguranță, pe acest aspect, poliția s-a autosesizat și urmează să fie remisă aspectul de constatare contravențională către misiunea diplomatică pentru a comunica sau cel puțin a stabili procedura de constatare și aplicare a sancțiunii”, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.
Viorel Cernăuțeanu a precizat că poliția nu ar fi putut opri vehiculul, acest lucru fiind posibil doar în cazul unor încălcări grave.
”Stoparea acolo este doar pentru a fi supusă verificării în anumite circumstanțe acele mașini”, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.
Viorel Cernăuțeanu a evitat să spună dacă poliția cunoaștea că Alexandr Nesterovschi s-ar fi aflat în mașina care a trecut în stânga Nistrului în jurul orei 10:00, precizând că oamenii legii au început câteva ore mai târziu căutările acestuia după ce parlamentarul a fost condamnat la ora 16:00 de magistrații care au expediat în jumătate de oră actele privind începerea căutării deputatului, dar până atunci alesul nu a avut măsuri restrictive.
”Un cetățean care este și deputat, și care are, și imunitate în momentul în care ajungi în circumstanțele de-l reține de a nu se eschiva, era necesar implicarea automată a Parlamentului pentru ridicarea imunității și reținerea persoanei”, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.
În ceea ce privește alarma falsă cu bombă de la Ambasada Federației Ruse la Chișinău din ziua în care fugarul a fost condamnat la 12 ani de pușcărie, șeful Inspectoratului General al Poliției a precizat că reprezentanții misiunii diplomatice au permis serviciilor specializate să facă verificări, lucru interzis până acum în cazul amenințărilor cu bombă.
”-Întotdeauna, își asumau pe propria răspundere că ei își asumă riscul pentru tot ceea ce este interior și nu au nevoie de verificarea de către serviciile speciale.
– Și pe data de 19? S-a permis?
– Da, s-a permis. Și eu acum îmi pun întrebarea, oare aceasta nu a fost intenționat o regizare ca să arate că nu este nimeni pe teritoriu, poftim veniți și verificați”, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.
Viorel Cernăuțeanu a menționat că în acest caz a fost pornită o cauză penală în cadrul căreia urmează să fie stabilit autorul alarmei false cu bombă anunțată prin intermeidul unui apel telefonic efectuat de pe teritoriul Republicii Moldova. Șeful IGP a subliniat că fuga lui Alexandr Nesterovschi în stânga Nistrului nu putea avea loc fără intervenția serviciile speciale ruse, care-i asigură acum găzduire fugarului, dar care planificau să-l ajute să evadeze în altă țară.
”-Intențiile care erau urmărite erau de a ajunge în alt stat, deci tranzitoriu.
-Rusia?
-Rusia este finalul”, Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.
Talk-show-ul „1 la 1”, realizat de jurnalista Natalia Cheptene, este difuzat în fiecare zi de marți, începând cu ora 21:30.