Victor Parlicov
Victor Parlicov

Victor Parlicov: Contractul publicat de bașcanul Găgăuziei este un fals și nu poate fi executat

Contractul publicat miercuri, 1 noiembrie, de către bașcanul Găgăuziei, este o minciună, un fals și nu poate fi executat. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă.

Precum a explicat oficialul, în pretinsul contract încheiat cu o companie care ar urma să furnizeze gaze naturale la un tarif de 10 lei pentru  locuitorii din UTA Găgăuzia, raionul Orhei și Taraclia, lipsesc datele de identificare și ștampilele companiilor. Totodată acesta a declarat că compania turcească, solicitată de autoritățile de la Chișinău, a infirmat informațiile cu privire la existența unui astfel de contract.

Acea companie din Turcia menționată în foiță a negat oficial că ar fi semnat așa contract, iar despre compania din Germania tot ce se știe este că administrează o brutărie în Germania. Iar compania din Moldova nu a avut până acum nicio activitate”, a spus Parlicov.

Ministrul Energiei susține  că declarațiile făcute de bașcanul Găgăuziei nu sunt altceva decât „promisiuni electorale care nu au nimic cu realitatea”. Dacă ar fi gaz pe piață cu asemenea prețuri, Guvernul le-ar fi cumpărat, asigură Parlicov. Nu există preț mai mic decât cel la care cumpără Energocom. Guvernul cumpără și caută gaz ieftin și o facem pentru toți cetățenii țării noastre, nu pentru anumiți cetățeni.

Victor Parlicov a precizat că transportarea gazului din Turcia constituie 100 de euro pentru mia de metri cubi. De asemenea, la această sumă se adaugă tarife de distribuție, dar și alte taxe.

În hârtia publicată ieri figurează o marjă de profitabilitate de 5%, adică de 2 ori mai mare decât ceea utilizată de MoldovaGaz. Ei pur și simplu mint, știind că este imposibil asemenea preț. Ei nu au nicio intenție de a furniza gaz la acest preț, de aceea mint deschis. Ei au mai declarat că vor aduce cu 12 lei și nu au adus. Ei fac declarații, nu aduc gaz”, a concluzionat demnitarul.

La finalul discursului său, ministrul Parlicov s-a adresat cetățenilor în 4 limbi vorbite în țara noastră, română, rusă, bulgară și găgăuză, cu îndemnul de a nu se lăsa pradă unor promisiuni false în ajunul alegerilor.

Reamintim că bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul a anunțat marți că a fost încheiat un acord cu o companie din Turcia și că consumatorii din Găgăuzia vor ahita 10 lei pentru un metru cub de gaz. De asemenea, aceasta a declarat că urmează negocieri privind livrarea gazelor la același preș și pentru consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia.

După explicațiile publice făcute de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, Evghenia Guțul nu a venit deocamdată cu vreo reacție în context.

Citește și: Parlicov, după declarațiile bașcanului Găgăuziei despre prețul la gaze: Sunt doar știri la viitor fără vreo finalitate

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media