În a treia sâmbătă a lunii aprilie, în Republica Moldova este comemorată una dintre cele mai dureroase tragedii din istoria națională – foametea organizată din anii 1946–1947. Peste 200 de mii de oameni au murit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în timpul foametei organizate de regimul sovietic
Președinta Maia Sandu, într-un mesaj transmis cu acest prilej, a amintit de cruzimea sistemului sovietic.
„Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu. A fost un gest intenționat, o metodă barbară de subjugare a populației. Datoria noastră este să apărăm adevărul și să ne construim viitorul cu demnitate, în pace”, a scris Maia Sandu.
Premierul Dorin Recean a subliniat caracterul criminal al acelor politici.
„Regimul sovietic a golit podurile oamenilor, a luat totul. Acea durere comună ar trebui să ne aducă împreună, nu să ne despartă”, a spus Dorin Recean.
Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adăugat: „Foametea a fost o politică deliberată a Kremlinului. Avem datoria morală să nu uităm și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană.”
Pentru a păstra vie memoria acestei tragedii, în fața sediului Guvernului a fost inaugurată o expoziție dedicată foametei din 1946–1947, organizată în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor. Aceasta este disponibilă și online, fiind destinată atât publicului larg, cât și elevilor.
În perioada 29 aprilie – 6 mai, toate instituțiile de învățământ din țară vor marca Săptămâna Comemorării Foametei. De asemenea, instituțiile culturale vor organiza evenimente dedicate memoriei colective – lecturi publice, mărturii și expoziții tematice.
Numărul oamenilor care au murit de foame și boli între decembrie 1946 și august 1947 în RSSM este variabil, unele surse dau un minim de 115.000 de oameni care au decedat, altele menționează cifra de 216.000, 250.000 și 300.000, la aceștia adăugându-se alți 350.000 de oameni, care au fost afectați de malnutriție, dar care au supraviețuit.
În timpul foametei, au fost înregistrate 39 cazuri de canibalism