Vicepremierul pentru Reintegrare, precizări cu privire la noile prevederi ale Codului Vamal și taxele vamale

Oleg Serebrian, vicepremierul pentru reintegrare, a venit cu precizări referitoare la noul Cod Vamal, care, potrivit oficialului, a fost „cel mai complicat” subiect dintre cele incluse pe agenda reuniunii reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, desfășurată la Tiraspol, la sediul Misiunii OSCE.

Potrivit demnitarului, unele prevederi ale noului Cod Vamal ar fi fost interpretate greșit, ceea ce ar fi generat confuzii în rândul cetățenilor.

Cred că, și în dreapta, și în stânga Nistrului lucrurile au fost înțelese incorect, poate pe alocuri intenționat incorect. Intenția Codului Vamal nu a fost de a fi aplicat doar în regiunea transnistreană. Codul Vamal s-a modificat în Republica Moldova în general. Nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană, cum am văzut că s-a tirajat în mass-media de pe ambele maluri”, a subliniat Oleg Serebrian.

Acesta a precizat că, conform prevederilor noului Cod Vamal, sunt anulate taxele de proceduri vamale, pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau începând cu luna august 2023. Totodată, acesta susține că noile taxe, aplicate conform noului Cod Vamal, sunt identice pentru antreprenorii de pe ambele maluri.

Deci, aceste taxe au fost anulate, în conformitate cu noul Cod Vamal, și s-au introdus taxe vamale egale unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri. Nu mai există nicio diferențiere în acest sens. Dar, aceste taxe vamale nu sunt nici TVA, cum au interpretat unii, nici accize. Volumul acestor taxe comparativ cu taxele procedurilor vamale aplicate anul trecut e mai mare. Este greu să spunem la momentul de față cât de mari pot fi aceste taxe în 2024 , pentru că  nu cunoaștem volumul total al comerțului care poate fi efectuat în 2024, dar nici destinația, adică țările cu care vor fi operate acțiuni de import/export. Întrucât aceste taxe nu se aplică pentru acțiuni de import/export cu statele cu care noi avem acord de liber schimb. Dar cea mai mare parte a volumului comerțului regiunii transnistrene este fie cu țările UE, fie cu CSI, cu care acordul de liber schimb este în vigoare. Cu Turcia, de asemenea avem un acord de liber schimb”, a explicat Serebrian.

Oficialul a subliniat că, din top-10 parteneri comerciali ai regiunii transnistrene, există o singură țară, China, cu care Republica Moldova nu deține un acord de liber schimb.

Potrivit lui Oleg Serebrian, conform unor calcule ipotetice, facilitățile de care beneficiază dreapta Nistrului la acest capitol, constituie un avantaj și pentru antreprenorii din regiunea transnistreană.

Dacă facem o extrapolare a comerțului regiunii transnistrene în 2023 și aplicăm aceste taxe retroactiv , să facem un calcul, vom ajunge undeva la 100-120 mln lei. Dacă ar fi fost aplicate taxele de proceduri vamale, se ajungea undeva la 60-70 mln de lei. Deci, diferența este de 50 mln lei, ceea ce înseamnă 2.5-3 mln de dolari”, a precizat vicepremierul.

Oficialul a adus la cunoștință că suma preluată din taxele vamale, aplicate antreprenorilor din stânga Nistruluiu, se întoarce în regiunea transnistreană, sub formă de burse, servicii medicale, pensii ș.a.

Interesul nostru este să creștem aceste cheltuieli pentru cetățenii moldoveni din partea stângă a Nistrului. Nu facem nicio diferențiere între cetățenii din dreapta și stânga Nistrului și interesul nostru, repet încă o dată, nu este asfixierea întreprinderilor din partea stângă a Nistrului. Vrem ca ele să funcționeze normal, în conformitate cu Legile Republicii Moldova”, a declarat Oleg Serebrian.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media