Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale, se aliniază definitiv la standardele UE

Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova SRL „Vestmoldtransgaz” este certificat definitiv în corespundere cu cerințele Uniunii Europene, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit agenției, în cadrul ședinței de astăzi, 23 august, a Consiliului de Administrație al ANRE a fost emisă Decizia finală cu privire la certificarea operatorului sistemului de transport (OST) SRL „Vestmoldtransgaz” în corespundere cu modelul Operatorului de Sistem Independent.

„Hotărârea de azi semnifică finalizarea unui proces îndelungat asumat de către Republica Moldova în vederea asigurării independenței infrastructurii de transport a gazelor naturale conform cerințelor Directivei UE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale”, explică specialiștii.

Aceștia precizează că etapa finală a procesului a fost posibilă de realizat doar după scoaterea întregului sistem de transport al gazelor naturale de sub controlul efectiv al SAP „Gazprom” și transmiterea acestuia în operare către SRL „Vestmoldtransgaz”, companie deținută de „S.N.T.G.N. TRANSGAZ”  din România.

ANRE anunță că a fost verificată și analizată capacitatea SRL „Vestmoldtransgaz” de a gestiona activitatea operațională de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova prin dispunerea de către operator de resurse financiare, tehnice, fizice şi umane necesare pentru îndeplinirea funcţiilor şi obligaţiilor stabilite de legislația comunitară și națională.

Prin decizia de astăzi, Republica Moldova marchează finalizarea procesului de certificare a operatorilor de transport în sectoarele electroenergetic și al gazelor naturale, aliniindu-se astfel cerințelor de integrare în piața energetică a Uniunii Europene,.

„Acest rezultat oferă țării noastre noi oportunități de comerț transfrontalier cu produse energetice angro, prețuri competitive, siguranță în alimentare și o dezvoltare durabilă a întregului sector energetic”, au conchis reprezentanții ANRE.

Amintim că la începutul acestui an, Republica Moldova și Ucraina au aderat la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, din care fac parte în prezent Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Memorandumul de înțelegere în acest sens a fost semnat de Vestmoldtransgaz.

Potrivit Ministerului Energiei, coridorul vertical va integra gazoductul transbalcanic și va permite transportarea gazelor naturale dinspre Grecia până în Moldova și depozitele subterane din Ucraina. Gazoductul va putea transporta atât gaze de conductă din Azerbaidjan, cât și gaze naturale lichefiate (GNL) de la terminalele Revythoussa și Alexandroupoli.

De curând, Ministerul Energiei a informat că începând cu 1 septembrie, capacitatea de transport a gazoductului transbalcanic în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Căușeni” dintre  Ucraina și  Moldova, în regim reverse-flow, se va majora până la 11,5 mil.m3/zi capacitate fermă.

Anterior pe acest punct de interconectare se aloca doar capacitate întreruptibilă până la 10,0 mil.m3/zi.

CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla dacă va fi stopat tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina? Precizările autorităților

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA