Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, anunță că activitatea operativă a instituției pe care o conduce riscă să fie total blocată, ca rezultat al modificărilor legislative care au intrat în vigoare la 1 aprilie. Impedimentul principal este lipsa de spațiu pentru angajații PA, subliniază Dragalin.
„Nu este simplu să găsești un sediu potrivit. Susținem necesitatea alocării unui sediu mai mare pentru Procuratura Anticorupție, în contextul în care își va mări efectivul. Dar nu este atât de simplu să găsești un sediu care să fie suficient de încăpător, să fie poziționat într-o zonă favorabilă, să corespundă tuturor standardelor, să fie securizat și mai departe. Chiar zilele trecute au avut loc discuții. Dacă nu se mai identifică cât de curând posibil un sediu, posibil să fie examinată opțiunea de a se reveni la o idee inițială ce ține de alocare a resurselor financiare și să se facă reparație într-un sediu pentru care anterior şi Procuratura Generală a optat. Încă nu este, să zic așa, bătut în cuie. Dacă nu se identifică nici într-un caz un sediu care să corespundă criteriilor, vor fi alocate resurse financiare. Este vorba de un bloc ridicat, dar necesită a fi reparat pe intern. Este un bloc construit de mai mulți ani, însă necesită a fi reparat pe intern și investit cu cele necesare. Asta va lua timp mai mult. Până atunci, Procuratura va continua să lucreze unde este acum”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Reamintim că anterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că un sediu potrivit pentru activitatea procurorilor ar fi o parte din clădirea principală a Academiei de Științe a Moldovei, ceea ce a provocat critici vehemente din partea academicienilor. Ulterior, instituția condusă de Veronica Dragalin a identificat drept sediu ideal blocul de studii al Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, ceea ce a generat un nou scandal. Studenții, profesorii și conducerea universitării și-au exprimă dezacordul categoric față de preluarea abuzivă a acestei clădiri, susținând că reparațiile, dotările, cheltuielile de mentenanță și întreținere în acest bloc au fost făcute de universitate din resurse extra-bugetare, adică din contul cadrelor didactice și așa nedreptățite prin salarii indecente și condiții de lucru demotivante.
În prezent, procurorii Anticorupție activează în clădirea Centrului Național Anticorupție, dar spațiul este neîncăpător pentru aproape 200 de angajați câți urmează să aibă Procuratura Anticorupție în urma reformării și modoficării competențelor.
CITEȘTE ȘI: 83 de academicieni își exprimă dezacordul privind strămutarea PA în clădirea Academiei de Științe