La completarea cererii pentru compensații, cetățenii trebuie să introducă veniturile nete, fără cotizații și impozite. Altfel spus, va fi indicată doar suma propriu-zisă pe care o ridică salariatul. Cifrele vor fi prezentate pentru perioada mai-octombrie.
Precizarea a fost făcută de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, după ce mai mulți cetățeni s-au confruntat cu această dilemă la completarea cererii.
Ministrul Muncii reamintește că în acest sezon rece, vor primi compensații la energie doar gospodăriile care vor completa cererea pe platforma compensatii.gov.md. Programul de compensații „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024 a fost lansat la 1 noiembrie. Campania de înregistrare este deschisă până în data de 25 noiembrie.
Cetățenii care întâmpină dificultăți la înregistrarea cererii online pentru a se înregistra pe platforma de compensații pentru perioada rece anului, pot apela la Linia verde 08000 5000 sau pe adresa s[email protected].
Precum a informat anterior MMPS, atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică se efectuează automat în baza unor parametri stabiliți de Guvern: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizat ș.a.
În acest an programul include două tipuri de compensații:
- compensații în factură pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică;
- plată monetară de 800 de lei pentru gospodăriile care se încălzesc pe lemne, cărbuni sau alt tip de combustibil solid.
Citește și: „Ajutor la contor”. Înregistrarea pe platforma de compensații, deschisă
Citește și: Ministerul Muncii a lansat Linia Verde pentru suport la înregistrare în programul de compensații