Imunizare, vaccin

Vaccin împotriva infecției meningococice: Achiziția a fost inițiată, administrarea va începe cu bebelușii de 2 luni

Ministerul Sănătății anunță că a fost inițiată procedura de achiziție a unui lot de vaccinuri împotriva infecției meningococice. Acestea vor fi administrate cu prioritate copiilor de 2 luni, la solicitarea părinților. Pentru procurarea vaccinului, Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca peste 4,9 milioane de lei.

Potrivit specialiștilor, boala meningococică este o infecție bacteriană severă, provocată de bacteria Neisseria meningitidis, care poate duce la afecțiuni grave, precum meningita – inflamația membranelor care protejează creierul și măduva spinării – și septicemia sau infecție sangvină.

Deși majoritatea pacienților se recuperează complet, în unele cazuri, boala poate avea consecințe pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului sau a vederii, convulsii, probleme de memorie și dificultăți de echilibru. Netratată la timp, infecția meningococică poate evolua rapid și pune viața în pericol.

Bacteria se transmite prin picături respiratorii, în special în spații aglomerate sau prin contact prelungit cu persoanele infectate. Bolnavii cu rinofaringită meningococică, cei cu forme invazive ale infecției și purtătorii sănătoși ai bacteriei reprezintă principalele surse de răspândire.

Majoritatea persoanelor infectate fac rinofaringite sau rămân purtătoare sănătoase de meningococ.
Potrivit datelo Ministerului Sănătății, cel mai frecvent se îmbolnăvesc copiii până la 14 ani – în proporție de 70-80%.
Dintre aceștia, 50%  au vârsta de până la 5 ani, iar 20-40% sunt sugari.
Nou-născuţii se îmbolnăvesc foarte rar.
La naştere circa 50% dintre nou-născuți sunt imuni la infecția meningococică, iar după 6 luni apare o receptivitate maximă. Rezistenţa copiilor la infecția meningococică scade la bolnavii cu viroze respiratorii şi alte maladii”, explică specialiștii.
În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost raportate peste 220 de cazuri de infecție meningococică, dintre care aproximativ 60% au fost la copii cu vârsta de până la 2 ani. În aceeași perioadă, rata de fatalitate a fost de 23%, ceea ce înseamnă peste 50 de decese.
În perioada ianuarie-februarie curent, s-au înregistrat 5 cazuri de infecție meningococică la copii cu vârstele cuprinse între 1 an și 9 ani: Chișinău – 2 cazuri, Bălți – 1, Ialoveni – 1, Criuleni – 1.
La nivelul Uniunii Europene se raportează anual aproximativ 3 000 de cazuri. Boala este fatală în aproximativ 10-20% dintre cazuri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA