Va fi implementat un sistem de alertă ca răspuns la amenințările din domeniul sănătății

Autoritățile vor să pună pe roate un sistem de alertă ca răspuns la amenințările din domeniul sănătății. Regulamentul privind funcționarea acestuia urmează să fie votat la ședința Guvernului din această săptămână.

Sistemul se va aplica în cazul bolilor transmisibile, inclusiv cele de origine zoonotică, rezistenței la antimicrobiene și infecțiile asociate asistenței medicale legate de bolile transmisibile, amenințărilor de origine chimică, radiologică și nucleară sau amenințări care provin din mediul înconjurător, inclusiv cele cauzate de climă.

 ”Ministerul Sănătății, prin intermediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, va administra şi va utiliza sistemul de alertă precoce și răspuns rapid și procedurilor de notificare a alertelor în legătură cu ameninţările transfrontaliere grave pentru sănătate, ca parte integrată a sistemului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile şi evenimentelor de sănătate publică”, se arată în prouectul de hotărâre.

În document se mai menționează că mai multe instituții ale astatului, în limitele competenţelor, vor asigura activităţi de monitorizare, notificare rapidă şi măsuri de răspuns în scopul prevenirii transmiterii transfrontaliere a pericolelor pentru sănătatea publică, precum
și schimbul de informaţii despre producerea evenimentelor pe teritoriul ţării ce pot influenţa sănătatea publică.

 

Este vorba despre sistemul de alertă precoce și răspuns  impelementat de Uniunea Europeană, care reprezintă un sistem informațional de
notificare a alertelor legate de amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate către UE. ”Acest mecanism garantează, că autoritățile competente din domeniul sănătății publice sunt informate în mod corespunzător și la timp, inclusiv coordonează măsurile de sănătate publică de răspuns la nivelul statelor membre”, se mai menționează în document.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media