Școlile din țară vor primi suport pentru a îndeplini standarde educaționale ridicate printr-un fond centralizat. Acest fond va fi constituit din 1% din bugetul fiecărei școli. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la ședința de Guvern.
„Modificările au ca scop eficientizarea modului de alocare și gestionare a banilor pentru școli, asigurarea transparenței și corectitudinii repartizării alocațiilor bugetare pentru finanțarea instituțiilor educaționale. Necesitatea acestui centralizator reiese din faptul că, fiind acumulate într-un fond, Ministerul Educației și Cercetării va putea gestiona aceste resurse la nivel național”, a menționat Adriana Cazacu, Secretar de Stat.
Prin acest proiect, se urmărește sprijinirea școlilor cu un număr redus de elevi, a liceelor cu resurse limitate și a unităților cu infrastructură învechită, pentru a îmbunătăți calitatea educației. Totodată, proiectul dorește să eficientizeze distribuirea fondurilor, asigurând transparență și corectitudine în alocarea acestora.
Hotărârea prevede și o mai bună alocare a resurselor pentru susținerea educației bilingve și multilingve în școli, conform Planului Național de învățare a limbii române de către minorități pentru perioada 2023-2025. Scopul este de a pregăti cadre didactice capabile să predea mai multe materii atât în limba română, cât și în limbile minorităților, sprijinind astfel bilingvismul și multilingvismul, obiective susținute și de Strategia „Educația 2030.”