Urzicile, un lux în acest sezon: Prețuri mai mari decât la carne și avocado

Cândva, nelipsite din meniul de primăvară al moldovenilor, acum cumpărate în cantități mici doar pentru poftă. Vorbim despre urzici care au ajuns să coste mai mult decât carnea și avocado. Comercianții din piețe spun că, anul acesta sunt mai puține plante, prin urmare și prețul lor este mai mare. Specialiștii în nutriție afirmă că urzicile sunt un adevărat elixir pentru sănătate și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.

”Deși în această perioadă se găsesc mai peste tot, urzicile au ajuns să coste mai mult decât carnea sau fructele și legumele de import. De exemplu: prețul mediu al unui kilogram de carne de porc este de circa 110 lei, iar un kilogram de avocado costă 90 de lei, în același timp urzicile se vând cu 100-150 de lei kilogramul”, Marina Papuc, jurnalistă ONE TV.

În piețele agroalimentare din Chișinău, comercianții au expus urzicile în grămezi mici, atent curățate. Deși mulți se apropie de tarabe, puțini sunt cei care le cumpără și asta din cauza prețului piperat.

Cei care totuși cumpără urzici, optează pentru cantități mai mici.

”E cam scump. Pentru că o strâng degeaba, dar de vândut, scurg pielea de pe oameni”.

”O să cumpăr. Eu o consum în fiecare an”.

”Eu o fierb și după o pun în frigider, în băncuță. Doar o fierb, îi dau un clocot”.

”Dorim, dar așa preț, mai bine mă duc pe Bâc și strâng, decât să o cumpăr. Aici e 140 kilogramul. Un kilogram de pulpe de găină e 65 de lei. Ce e mai bun să mâncăm?”.

Comercianții recunosc că anul acesta, prețul urzicilor este mai mare, dar spun că se întâmplă pentru că plantele sunt mai greu de găsit decât în alți ani.

”Sunt oameni care o culeg și ne-o aduc nouă. Mai mult băbuțele, că nu pot să se întrețină și se duc la cules ele. Tineretul nu aduce”.

”Întreabă cei care țin post, ceilalți nici nu se uită la ea. Pe parcursul anilor era multă, dar anul acesta e puțină de tot”.

”Ne facem de cheltuială. Lumina e scumpă, gazul e scump, cât de cât, la pâine”.

Specialiștii în nutriție afirmă că urzicile sunt o sursă valoroasă de vitamine și minerale, benefice pentru sistemul imunitar.

”Este considerată, de fapt, o adevărată comoară nutritivă și un elixir în detoxifiere. Pentru că ne ajută în eliminarea toxinelor și contribuie la purificarea sângelui. Pentru persoanele care sunt anemice sau au oboseală constantă, este o sursă excelentă de fier biodisponibil. Este o sursă excelentă de vitamina A, de zinc și flavonoide care ne ajută să ne întărim imunitatea, dar și să ne protejăm împotriva infecțiilor”, Adriana Ursu, nutriționistă.

Potrivit comercianților, la începutul lunii martie, un kilogram de urzici se vindea chiar și cu peste 200 de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA