Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean. Astfel, potrivit decizie UE, se liberalizează complet importurile de suc de struguri, roșii și usturoi. De asemenea, crește accesul pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe. Pe lângă asta, Moldova va permite mai multă marfă agricolă de calitate din UE. Mai exact, cresc cotele pentru carne de porc și pasăre și se deschid noi cote pentru carne congelată, lapte și unt.
Premierul Dorin Recean a declarat că Acordul anunțat de Comisia Europeană este o dovadă a încrederii reciproce, dar și a faptului că relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană devin mai profunde și avantajoase.
”Este o veste excelentă pentru fermierii, producătorii și exportatorii din Republica Moldova. În beneficiul miilor de producători moldoveni. Continuăm să lucrăm pentru o Moldovă sigură, conectată și prosperă – parte a familiei europene”, a menționat premierul Dorin Recean.
Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a scris că decizia UE înseamnă mai multe șanse pentru producătoriu moldoveni.
”Această decizie este și un semnal că eforturile noastre. De la calitatea producției, până la dialogul constant cu Bruxelles-ul, dau roade. Este un moment-cheie pentru agricultura Moldovei: Europa nu doar ne sprijină – ci ne oferă loc la masă, în condiții echitabile și transparente”, a scris ministra într-o postare.
Reprezentanții Guvernului precizează că o nouă evaluare a acordului este planificată pentru 2027, în funcție de progresele în integrarea europeană a Moldovei. UE este cel mai important partener comercial al Moldovei, reprezentând 54 % din totalul comerțului cu mărfuri al acesteia în 2024, urmată de Ucraina (11,1 %) și China (9,8 %). Ponderea comerțului Moldovei cu Rusia a scăzut semnificativ și reprezintă în prezent doar 2,5 % din totalul comerțului Moldovei. 65,6 % din exporturile Moldovei sunt destinate pieței UE.