Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia a declarat miercuri că procesul de aderare a țării la blocul comunitar a fost efectiv oprit de legislația privind ,,agenții străini”, care a fost promulgată luna aceasta, informează US News.
Agenția de știri Interpress din Georgia l-a citat pe ambasadorul UE, Pawel Herczynski, care a declarat că legea a avut ,,un impact negativ asupra perspectivelor de progres ale Georgiei” și că procesul a fost acum ,,practic oprit, practic înghețat”.
,,În principiu, adoptarea acestei legi, din punctul meu de vedere, a înghețat integrarea Georgiei în Uniunea Europeană”, a declarat Herczynski, descriind ceea ce el a spus că a fost o perioadă dificilă în relațiile dintre Georgia și UE.
Legea, care obligă organizațiile care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca ,,agenți de influență străină”, a fost criticată de criticii interni ca fiind autoritară. Partidul de guvernământ din Georgia a apărat-o ca fiind un pas necesar pentru a asigura transparența finanțării.
Timp de două luni, opozanții proiectului de lege au organizat unele dintre cele mai mari proteste din Georgia de la independența față de Moscova, în 1991, pentru a încerca să obțină respingerea legislației.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au criticat în repetate rânduri legea și au avertizat Georgia că adoptarea acesteia ar bloca eforturile sale de a obține statutul de membru cu drepturi depline al UE.
Țara din Caucazul de Sud a primit statutul de țară candidată în decembrie anul trecut, dar oficialii UE au avertizat că Georgia a dat înapoi în ceea ce privește unele reforme-cheie pe care trebuie să le adopte înainte de a putea adera.
Interpress l-a citat pe Herczynski, care a declarat miercuri că miniștrii de externe ai UE vor discuta statutul Georgiei la o reuniune care va avea loc săptămâna viitoare la Luxemburg.