Unii sunt triști, iar alții fericiți. Ce spun absolvenții despre notele obținute la examenul de bacalaureat

Noapte albă pentru cei care au susținut examenul de Bacalaureat. În zori, notele au fost publicate pe platforma online a Ministerului Educației și Cercetăriii. Rezultatele au fost afișate joi și în cele 93 de centre de bac din țară, unde au venit de dimineață elevii care au vrut să depună contestații, fiind nemulțumiți de modul în care au fost evaluați. În total, au promovat examenul national de bacalaureat în sesiunea de bază 12 527 de persoane, ceea ce reprezintă aproape 70 la sută dintre candidați. În același timp, peste cinci mii de candidați au picat examenul cel puțin la o disciplină.

Delia este absolventă a Liceului Teoretic “Ion Creangă” din Chișinău. Ea spune că și-a aflat notele în primele ore ale dimineții de joi, accesând site-ul bac.gov.md.

”-La ora 3.20 mi-am descărcat fișierele, am intrat mai devreme, dar îmi spunea că e acces restricționat, am mai așteptat. Am trăit așa, mi-am făcut închipuire cam ce note aș avea, le-am nimerit cât de cât, când am deschis am rămas plăcut surprinsă

– După ce ai văzut notele ai mai putut să adormi? –

Greu am adormit că mă gândeam de unde aș mai putea scoate un punct că mai am nevoie de un punct până la 10 și mă gândeam de unde pot să îl scot, de unde să îl primesc.”

Delia a venit la centrul de bacalaureat să conteste nota la examenul la chimie.

”Consider că la chimie dacă nu aș fi căscat gura putea să fie un 10 detașat”.

O altă tânără ne-a spus că a contestat modul în care a fost evaluată la examenul de matematică, în speranța că va obține o notă mai mare.

” -Am aflat notele de acasă, nerăbdare, eram entuziasmată să îmi văd colegii, pot să dau la contestație deja restul notelor.
– Îți știai notele de acasă, dar ai venit doar să îți vezi colegii?
– Da, dar vreau să dau și la contestație, să mai ridicăm nota. Încercăm norocul”.

”La matematică a fost cel mai greu, itemii au fost mai complicați decât în alți ani, iar complexitatea a fost mult mai avansată, adică și trigometrie, și integrale care până acum nu au fost și noi am rămas surprinși când am deschis bacul și am văzut itemii”.

Chiar și cei care au venit să depună contestații ne-au spus că sunt mulțumiți de notele obținute la examene.

”-Am obținut niște note minunate de care sunt mândru toțuși am muncit foarte mult.

-Ce note ai?

-10 la istorie, 8 la limba română , 8 la matematică și 10 la engleză. Voi da la contestație la limba română pentru că știu că am scris mai bine decât nota care am obținut-o.

-Ce notă vrei să obții?

-Nota 9”

” – Eu m-am sculat azi destul de devreme, deja știam notele de la ora 4 dimineața că au fost publicate online

– Ce note ai luat?
– La matematică am luat 8 la istorie tot 8, la engleză 10, la limba și literature română am 9.
– Ești multumit de notele tale sau dorești mai mari?
– Evident este loc de îmbunătățire, dar sunt destul de mulțumit de rezultatele mele și sunt bucuros de ceea ce am”.

În medie, cam 180 de candidați din fiecare centru de bac contestă nota obținută la cel puțin o disciplină, spune directoarea Liceului Teoretic “Alecu Russo”.

”Comparativ cu anii trecuți, 180 de centru, sunt discipline diferite, sunt copii care aplică 2 discipline, dar majoritatea o disciplină. De la ora 8 copii au avut acces la lucrările sale, ei au analizat și ei azi deja cunosc care punct sau item să îl indice în cerere”, Lora Gîrleanu, directorul Liceului Teoretic ”Alecu Russo”.

47 de candidați au obținut 10 pe linie la examenul național de bacalaureat, potrivit rezultatelor preliminare. Cea mai mare rată de promovare a fost înregistrată în rândul absolvenților de licee, care este în acest an de 89,83 la sută, ceea ce reprezintă peste 10 mii de persoane. În același timp, mai bine de jumătate dintre cei 3815 de candidați admiși din colegii și centre de excelență au picat examenul. Doar 14 la sută dintre cei 2510 de restanțieri din sesiunile anterioare au reușit să promoveze examenul de bacalaureat. Anul acesta 3 candidați au fost eliminați de la examen pentru fraudă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA