Un fost șef din cadrul CNA și patru complici vor compărea pe banca acuzaților

Un șef suspendat al Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție și patru complici ai acestuia au fost trimiși pe banca acuzaților, anunță Procuratura Anticorupție.

Șeful DGUP este învinuit de îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere.

Potrivit procurorilor, urmărirea penală a fost pornită în decembrie 2021, în baza unor investigații inițial jurnalistice, care ulterior și-au confirmat temeinicia.

Perioada investigată a fost 2012-2021, când inculpatul principal deținea funcția de șef al Secției din cadrul Direcției generale urmărire penală CNA, șef al Direcției generale teritoriale „Nord” CNA și apoi șef al Direcției generale urmărire penală (DGUP) a CNA. La 8 decembrie 2021 acesta a fost reținut și ulterior suspendat din funcție.

În cadrul investigației, au fost audiați 114 martori și efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cazului, inclusiv zeci de percheziții și sute de demersuri către furnizori de date relevante și autorități implicate în înfăptuirea justiției. Dosarul penal trimis în judecată are 98 volume, iar rechizitoriu are 293 file”, precizează Procuratura Anticorupție.

În perioada menționată, inculpatul a organizat o structură financiară fără înregistrare și licențiere, acordând împrumuturi din surse necunoscute în suma totală de 1 649 000 euro și 40 000 dolari , ceea ce constituie echivalentul a peste 34 milioane de lei .

Totodată, potrivit PA, s-a demonstrat că șeful DGUP a CNA suspendat intenționat a inclus informații false referitoare la averea sa în conținutul de declarațiilor de avere și interese persoanele pentru anii 2012-2020.

Acesta deținea personal, dar și prin intermediul complicilor și rudelor, bunuri mobile și imobile, inclusiv mijloace financiare în valută națională și străină, a căror valoarea depășește substanțial mijloacele dobândite de el.

Prin urmare, precum s-a constatat în cadrul investigațiilor, diferența dintre veniturile și cheltuielile realizate de către inculpat constituie suma de peste 13.6 milioane lei.

Procuratura anunță despre aplicarea sechestrelor pe bunuri imobile cu valoarea de piață de peste 26 milioane lei MDL, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale,

În context, au fost aplicate sechestre pe 408 terenuri agricole din raionul Ungheni, 14 terenuri, construcții de agrement și comerciale din mun. Ungheni și 23 de locuri de parcare amplasate în mun. Chișinău.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția.

Pentru infracțiunea împutată legea prevede pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 300 000 la 400 000 lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, amendă în mărime de la 85 000 la 135 000 lei sau cu închisoare de la 2 pînă la 5 ani, și amendă în mărime de la 20 000 la 30 000 lei sau cu închisoare de pînă la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media