transportatori Polonia-Ucraina
agerpres.ro

Un nou obstacol în relaţiile dintre Kiev şi Varşovia: Transportatorii polonezi au blocat granița cu Ucraina

Guvernul ucrainean a afirmat marţi că nu a primit încă „cereri” oficiale din partea transportatorilor polonezi care blochează începând de luni trei puncte de trecere între Ucraina şi Polonia, pentru a protesta împotriva unei concurenţe considerate „neloiale”, transmite agerpres.ro.

Până acum nicio cerere oficială din partea transportatorilor polonezi nu a fost transmisă niciunui reprezentant al părţii ucrainene„, a afirmat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei, într-un comunicat.

„Dacă există o poziţie oficială şi rezonabilă din partea partenerilor noştri polonezi, suntem deschişi unui dialog constructiv„, a adăugat ministerul, precizând că este „în comunicare constantă” cu autorităţile poloneze şi europene, „pentru a rezolva” această criză şi „a debloca punctele de control cât mai repede posibil„.

Începând de luni, mai multe zeci de companii de transport poloneze blochează punctele de trecere a frontierei de la Dorohusk, Hrebenne şi Korczowa, în sud-estul Poloniei, denunţând „o concurenţă neloială” din partea transportatorilor ucraineni.

La acele puncte de trecere, aproape tot traficul rutier a fost blocat de camioane alineate de manifestanţii ce impută reducerea veniturilor lor liberalizării regulilor de transport frontalier pentru Ucraina de către Uniunea Europeană, de la începutul invaziei ruse asupra acestei ţări, în februarie 2022.

Blocajul de la frontieră prejudiciază interesele ambelor ţări„, a reiterat marţi Ministerul Infrastructurii ucrainean, în timp ce ministerul omolog polonez le-a cerut cu o zi înainte manifestanţilor să-şi înceteze acţiunea.

Acest incident marchează un nou obstacol în relaţiile dintre Kiev şi Varşovia, care au devenit tensionate în ultimele luni, în special din cauza dezacordului asupra exportului de cereale ucrainene în Europa prin Polonia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a comparat Ucraina cu „un om care se îneacă„, capabil să-i tragă pe salvatorii săi la fundul apei, iar actualul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki a anunţat în septembrie că ţara sa va înceta să transfere noi arme către Kiev.

Cu toate acestea, Polonia, care a primit sute de mii de refugiaţi ucrainene ce fug de război, se numără de peste un an şi jumătate printre principalii donatori de ajutor militar acordat Ucrainei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media