Un fost procuror general al Republicii Moldova, învinuit într-un dosar de depășire a atribuțiilor de serviciu, a scăpat de pedeapsă. Sentința de achitare a acestuia a fost pronunțată astăzi, 27 mai, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Acuzatorii consideră ilegală decizia magistraților.
Mai exact, sentința a fost pronunțată în cauza penală, pornită în ianuarie 2017 de către Procuratura Generală, ulterior deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui fost Procuror General și a altor 6 persoane, învinuite de săvârșirea infracțiunii de depășirea atribuțiilor de serviciu.
Potrivit materialelor, inculpatul principal, în perioada 2003-2007, deținând funcția de Procuror General al Republicii Moldova, a depășit atribuțiile sale legale prin mai multe acțiuni ilegale legate de achiziția și reparația unei clădiri nefinalizate situată pe strada Alexandru cel Bun nr. 100 din Chișinău.
Deși au fost efectuate rapoarte de expertiză care indicau probleme majore structurale și necesitatea unor investiții suplimentare considerabile, fostul procuror a semnat contracte de achiziție și reparații fără a urma procedurile legale și fără organizarea unei licitații publice corespunzătoare.
„Acțiunile sale au inclus ignorarea prevederilor legale privind achizițiile publice și cheltuielile bugetare, și semnarea unui contract de achiziție pentru clădire la un preț supraevaluat, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 9,312,000 lei”, precizează procurorii.
De asemenea, inculpatul a determinat membrii comisiei de licitație să petreacă licitații publice în lipsa documentației necesare, rezultând în atribuirea contractelor de reconstrucție către o companie de construcții și alte cheltuieli nejustificate.
„Aceste acțiuni au dus la un cost total de reconstrucție mult mai mare decât cel planificat inițial, înregistrând un prejudiciu suplimentar și reprezentând o gravă încălcare a atribuțiilor sale oficiale. În cumul, prin acțiunile sale ilegale, fostul procuror general și celelalte persoane antrenate în comiterea infracțiunii, au prejudiciat bugetul de stat care este gestionat de Ministerul Finanțelor cu suma de 24,103,600 lei”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Urmărirea penală a durat un an și 3 luni, iar judecarea cauzei 6 ani, inculpații nerecunoscându-și vina de comiterea faptei.
Astăzi instanța a recunoscut vinovat unul dintre inculpați în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu, însă acesta a fost liberat de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Ceilalți 6 au fost achitați din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, fiind anulate și sechestrele aplicate.
Procurorii apreciază sentința ca fiind ilegală și neîntemeiată. Aceștia declară că o vor contesta cu apel, la Curtea de Apel Chișinău.