Spațiu, NASA

Un astronaut indian va fi antrenat de NASA pentru o călătorie pe Staţia Spaţială Internaţională

NASA va iniția pregătirea unui astronaut indian pentru o misiune către Stația Spațială Internațională începând cu anul viitor. Anunțul a fost făcut de Bill Nelson, administratorul agenției spațiale americane.

 

NISAR, un satelit de observație terestră dezvoltat împreună de NASA și Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO), are dimensiunea aproximativă a unui autovehicul SUV. Planificat să fie lansat din India în primul trimestru al anului viitor, cu o lansare specifică programată pentru luna ianuarie, NISAR va monitoriza întreaga planetă la fiecare 12 zile.

Acesta va colecta date esențiale pentru înțelegerea modificărilor în ecosisteme, masa de gheață, vegetație, nivelul mărilor, resursele de apă subterane și pentru evaluarea riscurilor naturale precum cutremurele, tsunami-urile, erupțiile vulcanice și alunecările de teren. În cadrul obiectivelor sale ambițioase, India intenționează să își crească de cinci ori cota pe piața mondială a lansărilor de sateliți în următorii zece ani și s-a angajat să participe la Acordurile Artemis ale NASA, semnând acordul în luna iunie a acestui an.

Acordurile au drept scop clarificarea şi modernizarea principiilor Tratatului privind spaţiul cosmic din 1967, ratificat pe scară largă, îndemnând la transparenţă ştiinţifică şi stabilind reguli de coordonare pentru a evita interferenţele dăunătoare în spaţiu şi pe Lună. În august, India a câştigat cursa cu Rusia pentru atingerea controlată a polului sud al Lunii, după ce modulul rusesc Luna-25 s-a prăbuşit de pe orbită. Având în vedere sancţiunile occidentale impuse Moscovei în contextul războiului împotriva Ucrainei, Rusiei i-ar putea fi dificil să finanţeze un succesor, scrie Digi24

China, după ce a efectuat cu succes prima aselenizare controlată pe partea nevăzută a Lunii în 2019, are în vedere alte misiuni spațiale. Urmează să investească aproximativ 12 miliarde de dolari în programul său spațial în 2022. În paralel, Statele Unite se pregătesc să aloce în jur de 93 de miliarde de dolari pentru programul său lunar Artemis, până în anul 2025.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media