Ultragierea personalului didactic ar putea fi sancționată. Ce propune Ministerul Educației

Tragedia de la Drochia, unde directoarea gimnaziului din localitate s-a sinucis, a făcut ca autoritățile să se gândească că trebuie să protejeze cadrele didactice. Ministrul Educației, Dan Perciun, propune modificarea legislației prin introducerea amenzilor sau chiar a arestului în caz de ultragierie a profesorilor.

”Hărțuirea profesorilor și a directorilor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave. În Estonia, unde suntem la moment alături de colegi și în majoritatea lumii civilizate – nu intră nimeni în școală fără programare”, a scris ministrul pe Facebook.

Ministerul Educației propune modificarea Codului Contravențional cu 2 articole noi. Primul privind ultragierea personalului didactic și al doilea privind sancționarea accesului neautorizat în instituție, contrar regulamentului intern al acesteia.

Astfel, se propune ca ultragierea personalului didactic prin jignire și lezarea deminității să fie sancționată cu amendă.
„Articolul 65 (4) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ
(1) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ, adică jignirea premeditată a onoarei, demnității sau reputației profesionale a acestuia, în exercițiul funcției se sancționează cu amendă de la 10 la 25 de unități convenționale aplicată persoanei fizice.
În cazul actelor de huliganism se propune și aplicarea arestului.
”(2) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ însoțită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, dacă aceste acțiuni nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu arest contravențional de până la 15 zile.”
În data de 18 mai, directoarea gimnaziului dintr-un sat din raionul Drochia a fost găsită fără suflare în sala de sport a instituției de învățământ. Femeia, în vârstă de 38 de ani, avea trei copii. Procurorii au anunțta că au inițiat un dosar penal pe faptul determinării la suicid.
La câteva zile după ce opinia publică a aflat despre trecerea în neființă a directorului instituției de învățământ, reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei au anunțat că speră că structurile de drept vor cerceta riguros acest caz, oferind o ,,expertiză juridică asupra cazului, inclusiv asupra responsabilizării celor care în ultimii doi ani au lovit necruțător” în profesoară, dar fără a oferi alte detalii. Totodată, ei au ținut să accentueze cât de important este ca dascălii să beneficieze de protecție din partea statului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media