Ultimul muzeu din Europa dedicat lui Vladimir Lenin, situat în Tampere, Finlanda, se va închide în curând. Această decizie a stârnit critici și speculații în Rusia, unde unii au lansat teorii conspiraționiste despre motivul închiderii.
În 1905, clădirea a fost locul primei întâlniri între Vladimir Lenin, aflat atunci în exil, și Iosif Stalin, eveniment desfășurat în cadrul primei conferințe bolșevice în acest oraș din sudul Finlandei. În perioada Războiului Rece, muzeul a devenit un spațiu de promovare a Ostpolitik-ului și a fost frecventat de toți liderii sovietici importanți, menținând o conexiune simbolică cu istoria comunistă și oferind vizitatorilor o privire asupra epocii sovietice.
Muzeul, finanţat din bani publici, a optat în 2016 să pună mai degrabă accentul asupra istoriei sovietice decât asupra vieţii revoluţionarului comunist şi nu are nicio legătură cu Kremlinul. În pofida acestui lucru, numele său „a devenit o povară”, mai ales după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 și a generat o percepție publică nedorită, scrie Digi24.
Decizia de redenumire a muzeului Lenin a stârnit controverse și teorii ale conspirației în Rusia, țară vecină cu Finlanda, cu care împarte o frontieră de 1.340 de kilometri. Mulți ruși văd această schimbare de nume ca un gest ostil, mai ales în contextul aderării recente a Finlandei la NATO. Muzeul va fi închis pe 3 noiembrie și redeschis în februarie 2025 sub noua denumire „Nootti,” axându-se pe istoria relațiilor dintre Finlanda și Rusia din ultimele două secole.