UE va oferi 45 mln de euro pentru o conectare mai bună a Republicii Moldova cu România

Uniunea Europeană va oferi 45 de milioane de euro pentru a îmbunătăți legăturile de transport dintre Moldova și România. Au fost semnate trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Transporturi, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Proiectele vor moderniza infrastructura de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albiţa-Leuşeni şi Reni-Giurgiuleşti-Galaţi. Aceste investiţii vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina – rutele care sunt utilizate, de la blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, pentru a transporta mărfurile exportate şi importate de Ucraina şi de Republica Moldova, scrie Digi24.

„Mulţumită cooperării strânse dintre România şi Republica Moldova, putem demara astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor spori în mod semnificativ capacitatea şi vor facilita fluxurile de trafic de-a lungul frontierei dintre România şi Republica Moldova. Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid, deoarece ele vor apropia şi mai mult Republica Moldova, ţară candidată, de Uniunea Europeană, oferind cetăţenilor şi întreprinderilor sale un acces mai uşor şi mai rapid la piaţa noastră internă”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Republica Moldova va construi un nou drum de acces şi un nou punct de trecere a frontierei, iar pe partea română vor fi modernizaţi 18 km de drum, pentru a îmbunătăţi serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni.

Infrastructura existentă de ambele părţi ale punctului de trecere a frontierei Albiţa-Leuşeni va fi modernizată pentru a îmbunătăţi gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul final va extinde spaţiile de parcare din Giurgiuleşti şi va achiziţiona echipamente necesare controlului vamal.

Legăturile de transport dintre UE şi Republica Moldova au fost discutate în cursul reuniunii de miercuri dintre comisarul Vălean şi prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. În plus, tocmai ce a fost lansată o nouă cerere de propuneri în cadrul MIE – Transporturi, care va pune la dispoziţie peste 7 miliarde euro pentru proiecte de infrastructură feroviară, rutieră, pe căi navigabile interioare şi în porturi maritime sau interioare.

Pentru prima dată, entităţile din Republica Moldova se pot înscrie direct pentru a solicita finanţare din partea UE în cadrul acestei cereri de propuneri, în urma semnării Acordului de asociere MIE la începutul acestui an.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media