Comisia Europeană a propus prelungirea obiectivelor referitoare la gradul de umplere a depozitelor de gaze. Asta deși unele state membre sunt îngrijorate că aceste obiective cauzează creșterea prețurilor la gaze, scrie Agerpres.
După criza energetică din 2022, Bruxelles a impus statelor membre UE ținte obligatorii privind facilitățile de stocare a gazelor, pentru a avea o rezervă în cazul unor noi șocuri de aprovizionare.
Schimbările propuse
Propunerea prevede menținerea, până în 2027, a obiectivului conform căruia depozitele de gaze trebuie să fie pline în proporție de 90%, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.
Aceasta va trebui negociată și aprobată de țările UE și Parlamentul European.
Obiectivul pentru data de 1 noiembrie va rămâne obligatoriu, însă țintele intermediare vor deveni ‘orientative’, ceea ce în mod tradițional în legislația UE înseamnă că nu vor fi obligatorii.
„Aceste obiective sunt orientative și ar trebui să permită umplerea depozitelor într-o modalitate în care oferă suficientă flexibilitate pentru participanții de pe piață de-a lungul anului”, a informat Executivul comunitar.
Divergențe între statele membre
În ultimele săptămâni, subiectul prelungirii acestor obiective a creat diviziuni în rândul țărilor membre.
Germania și Țările de Jos au cerut Bruxelles-ului să relaxeze termenele limite stricte cu privire la umplerea depozitelor de gaze.
Potrivit acestor țări, obiectivele obligatorii ale UE semnalează pieței faptul că clienții europeni sunt obligați să cumpere gaze.
Potrivit lor, fenomenul împinge în sus prețurile.
Luna trecută, prețurile de referință la gaze natural în Europa au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.