Uniunea Europeană accentuează că este esențial ca procesul de reformare a Justiției să continue, având o importanță deosebită în contextul integrării țării în UE, declară șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks. Declarația a fost făcută în contextul în care președinta Maia Sandu, dar și prim-ministrul Dorin Recean, au adus critici la adresa justiției și Procuraturii Anticorupție legate de modul în care au acționat în raport cu corupția politică și cea electorală.
„Am fost profund încurajați de aprecierea procesului de vetting, care a reprezentat una dintre cele mai importante realizări din ultimii trei ani. Este crucial ca acest proces să continue și pe viitor, pentru a asigura finalizarea cu succes a reformelor. În același timp, dacă sunt necesare ajustări ale unor aspecte ale procesului, suntem deschiși să le analizăm. Ceea ce contează este ca orice schimbări propuse să fie discutate cu partenerii internaționali, să fie în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova și să sprijine avansarea integrării europene a țării”.
Guvernul este în proces de elaborare a unui plan de reformare a justiției, printre altele, plan ce vizează prevenirea corupției electorale după ce președinta țării a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Maia Sandu a subliniat importanța unor acțiuni ferme din partea instituțiilor, printre care și cele din justiție, și a modificărilor legislative pentru reducerea termenelor de examinare a cazurilor în instanță. Șefa statului a convocat ședința CSS după mituirea fără precedent a votanților în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, schema ar fi fost orchestrată de oligarhul fugit la Moscova, Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului.