Ucraina a atacat mai multe regiuni din Rusia cu drone de luptă în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, vizând porturi-cheie de la Marea Neagră și rănind mai mulți civili, au informat sâmbătă un înalt oficial rus și mass-media de stat, transmite Agerpres cu referire la dpa.
O dronă a lovit două clădiri de apartamente în localitatea Kotovsk din regiunea Tambov din vestul Rusiei, după care mai multe persoane au fost tratate pentru răni provocate de cioburi de sticlă, a declarat guvernatorul Evgheni Pervâșov pe Telegram.
Agenția rusă de știri de stat TASS a raportat că dronele erau ucrainene și au fost lansate în valuri în diferite părți ale Rusiei în cursul nopții.
Potrivit relatărilor de pe canalele telegrafice rusești, regiunea Krasnodar de la Marea Neagră a fost un punct central.
Un incendiu ar fi izbucnit în orașul Novorosiisk, important ca bază navală și port petrolier, în timp ce focuri antiaeriene și explozii s-au auzit deasupra orașului port Anapa. Nu au fost furnizate detalii cu privire la pagube.
Ministerul Apărării de la Moscova a indicat că 85 de drone de luptă inamice au fost doborâte. Rapoartele nu au putut fi verificate independent, scrie dpa.
Au fost afectate regiunile Krasnodar, Voronej, Belgorod, Tambov, Kursk din vestul și sudul țării și peninsula anexată Crimeea de la Marea Neagră.
Aeroporturile din Kazan, Nijnekamsk și Ulianovsk din regiunea Volga și-au suspendat, de asemenea, temporar operațiunile din cauza pericolului potențial al dronelor.
Ucraina se apără de aproape trei ani împotriva invaziei rusești. Din 2023, Kievul se bazează foarte mult pe drone pentru a lupta împotriva forțelor ruse, deoarece acestea sunt relativ ușor și rapid de produs și nu prezintă un risc pentru viața soldaților.
De asemenea, Rusia atacă Ucraina aproape zilnic cu drone, rachete și bombe cu planare.
Forțele aeriene ucrainene au informat sâmbătă că 47 din 74 de drone rusești lansate au fost doborâte în cursul nopții. Pagube cauzate de atac au fost raportate, printre altele, în regiunea estică Dnipropetrovsk, unde au fost avariate instalații de infrastructură și o clădire industrială.
Între timp, Statele Unite și Regatul Unit au impus vineri noi sancțiuni împotriva sectorului energetic al Rusiei pentru a încerca să limiteze finanțarea războiului Moscovei în Ucraina.
Sancțiunile SUA vizează, între altele, două dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, Gazprom Neft și Surgutneftegas, a anunțat Departamentul Trezoreriei. Cetățenilor americani și persoanelor aflate în SUA le este interzis să facă afaceri cu întreprinderile sau entitățile sancționate.
Regatul Unit și-a impus propriile sancțiuni asupra Gazprom Neft și Surgutneftegas. Ministerul britanic de Externe a precizat într-un comunicat de presă că cele două companii produc peste 1 milion de barili de petrol pe zi, ceea ce corespunde unei valori de aproximativ 23 de miliarde de dolari pe an.