observatornews.ro

Ucraina cere ajutorul UE pentru protejarea depozitele de gaze subterane

Depozitele de gaze subterane din Ucraina, unde se află şi stocuri europene, sunt atacate de ruşi. Directorul Naftogaz solicită Uniunii Europene să protejeze depozitele de gaze din Ucraina.

 

La doar 90 de kilometri de granița Ucrainei cu Uniunea Europeană se găsește un depozit imens de gaze naturale la Bilche-Volytsko-Uherske, unde sunt stocate și gaze europene. Rușii au început să vizeze infrastructura de gaze naturale a Ucrainei în premieră în cadrul conflictului din Ucraina. Trei astfel de atacuri asupra instalațiilor de stocare au fost raportate începând cu luna martie.

Șeful Naftogaz, compania națională de energie a Ucrainei, a cerut țărilor UE să ajute la protejarea instalațiilor de stocare a gazelor naturale de atacurile rusești, scrie. Traderii europeni au început în 2023 să depoziteze gaze naturale în Ucraina, profitând de avantajul oferit de preţurile scăzute şi capacităţile disponibile, în ciuda riscurilor de război, scrie observatornews.ro.

Atacurile rusești asupra depozitelor de gaze subterane din Ucraina ar putea avea ca rezultat creșterea prețului gazelor pe întregul continent. Potrivit directorului executiv al Naftogaz, Oleksii Cernîșov, este important pentru Uniunea Europeană să protejeze facilitățile de stocare, transport și producție, deoarece infrastructura de gaze a Ucrainei este bine integrată în sistemul energetic al Europei.

Naftogaz a raportat că depozitele de gaze din vestul Ucrainei au fost ținta unor atacuri de mai multe ori în ultimele luni, însă infrastructura subterană a rămas intactă, fiind afectată doar cea de la suprafața solului. Rezervoarele de stocare subterane, care ajung la o adâncime de până la 3 km în pământ, nu au fost afectate, conform declarațiilor companiei

Ucraina a continuat să permită tranzitul de gaz rusesc în baza unui acord semnat între Naftogaz și Gazprom în 2019. Cu toate acestea, în urma invaziei din Ucraina, Rusia a redus drastic livrările de gaz către Europa pe această rută. Astfel, gazul rusesc tranzitat prin Ucraina reprezintă acum mai puțin de 5% din totalul livrărilor către UE.

Contractul dintre Naftogaz și Gazprom se va încheia la sfârșitul acestui an, iar Cernîșov a spus că Naftogaz nu-l va reînnoi. Asta înseamnă că este probabil că în 2025 să nu treacă deloc gaz rusesc prin Ucraina, forțând țări precum Austria și Slovacia să caute surse alternative, scrie observatornews.ro.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media