Podul de la Irpin, distrus în 2022 pentru a opri avansul trupelor ruse, a devenit un punct de atracție pentru turiștii occidentali care aleg să experimenteze turismul de război în Ucraina. Acest tip de turism, cunoscut ca „dark tourism,” atrage turiști dornici să vadă cu ochii lor efectele războiului.
Turiști precum Alberto Blasco Ventas, un spaniol de 23 de ani, vin să vadă ruinele conflictului. Acesta a vizitat Kievul și zonele devastate din jurul capitalei, filmând fiecare etapă pentru a o prezenta pe canalul său de YouTube, scrie Digi24.
În Ucraina, firmele care organizează astfel de tururi au început să se dezvolte. De exemplu, compania War Tours oferă circuite turistice în zone precum Irpin, Bucea și chiar în sudul Ucrainei, aproape de linia frontului, la prețuri care ajung până la 3.300 de euro. Profiturile obținute sunt parțial donate armatei ucrainene, susține co-fondatorul Dmitro Nikiforov.
Acest fenomen a generat dezbateri etice, dar oficialii din turismul ucrainean consideră că interesul pentru turismul de război este în creștere. Mariana Oleskiv, președinta Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Turismului din Ucraina, estimează că veniturile din turism din acest an vor depăși nivelurile din 2021, grație creșterii turismului intern. În plus, Ucraina se pregătește pentru perioada post-război prin colaborări cu Airbnb și TripAdvisor pentru promovarea turistică a țării.