sursa: IGSU

Trei persoane, inclusiv un copil, s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Trei persoane, inclusiv un copil de 2 ani, s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Din fericire, cazurile nu s-au încheiat tragic. Specialiștii atrag atenția asupra pericolului exploatării necorespunzătoare a sobelor.

Primul caz s-a produs într-o locuință din orașul Bălți. O femeie de 45 de ani și o minoră de 2 ani s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba din locuință. La fața locului a intervenit un echipaj al Serviciului de asistență medicală urgentă, care a acordat pacienților îngrijiri de rigoare, iar ulterior persoanele au fost transportate la spital. În prezent, starea acestora este satisfăcătoare.

AL doilea caz a fost înregistrat în localitatea Negureni, raionul Telenești. Potrivit IGSU, o femeie în vârstă de 65 de ani a avut de suferit în urma exploatării sobei din propria locuință. Medicii au stabilit că femeia s-ar fi intoxicat cu produsele arderii emanate de la sobă. Victima a primit îngrijirile necesare și nu a fost nevoie transportarea ei al spital.

În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări privind exploatarea sobelor din locuințe și a surselor de încălzit. Pompierii îndeamnă oamenii să verifice minuțios sobele înainte de începerea sezonului rece și să le curețe pentru a fi în stare de funcționare. Totodată, specialiștii recomandă persoanelor să nu obtureze canalele de ventilare și să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea. Mai mult, salvatorii avertizează oamenii să nu așeze în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile, iar pardoseala să fie protejată prin instalarea unei table metalice.

De asemenea, este indicată folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă.

Recomandările angajaților IGSU sunt și pentru oamenii care folosesc instalații electrice în calitate de surse de încălzire. În acest sens nu se admite utilizarea instalațiilor defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizații. În cazul persoanelor care urmează să folosească instalații alimentate la gaze naturale, specialiștii îndeamnă ca montarea, dar mai ales punerea în funcțiune a unei centrale să fie efectuată în mod obligatoriu de personal autorizat.

Potrivit IGSU, în perioada rece a anului 2022-2023, în sectorul locativ au avut loc 461 de incendii în care și-au pierdut viața 73 de persoane, inclusiv 2 copii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media