Trei partide susțin că Guvernul ar fi preluat controlul tehnic asupra sistemului electronic de vot

Trei partide acuză Guvernul că ar fi preluat controlul tehnic asupra sistemului electronic folosit la alegeri, ceea ce ar pune în pericol corectitudinea scrutinului parlamentar din toamnă. Executivul, precum și Comisia Electorală Centrală au respins acuzațiile lansate de Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Partidul Național Moldovenesc și Partidul „Voința Poporului”.

Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” este găzduit pe platforma Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, această decizie a fost luată din motive de securitate. Și în contextul în care, odată cu războiul din Ucraina și exacerbarea războiului hibrid, atacurile cibernetice masive au devenit o reală provocare inclusiv pentru sistemele informaționale. Liderii a trei partide, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Partidul Național Moldovenesc și Partidul „Voința Poporului”, susțin însă că scopul a fost altul.

”Vreau să menționez de la bun început că, prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date. Iar partidul aflat la Guvernare obține controlul politic total. Inacceptabil, asupra infrastructurii care procesează voturile dumneavoastră”, Igor Munteanu, liderul Partidului CUB.

Guvernul a respins ferm acuzațiile. Executivul a transmis că sistemul informațional pentru alegeri rămâne sub controlul total al Comisiei Electorale Centrale. Iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai menționat că STISC găzduiește și sistemele informaționale ale altor instituții publice.

”Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice. Fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz, la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat. Menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața inclusiv a atacurilor cibernetice la care a fost expusă țara noastră în ultima perioadă. Vreau să punctez că, în ultimii ani, sistemul informațional „Alegeri” a fost ținta unor atacuri masive. Respinse cu succes de autorități”, Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului.

Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” este o platformă care acoperă toate etapele procesului electoral. Acesta permite evidența în timp real a prezenței alegătorilor. Pe lângă asta, platforma previne votul multiplu și asigură afișarea rapidă a datelor preliminare în ziua alegerilor. Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA