Rusia împrumută regiunii separatiste sute de milioane de dolari pentru gaz, iar datoria acumulată va transforma stânga Nistrului într-un instrument și mai puternic de influență al Kremlinului. De această părere este Andrei Curăraru, expert WatchDog, care atrage atenția asupra riscurilor pe termen lung ale tranzacției aprobate de Chișinău. Declarația vine în contextul în care CSE a decis să permită tranzitul gazului pentru stânga Nistrului.
„Acest gaz nu este gratuit. Este un împrumut de la Rusia. Pentru trei luni, suma depășește 160 de milioane de dolari. Pentru un an, vorbim de peste 600 de milioane de dolari. Cine plătește? Pe termen scurt, Moscova. Pe termen lung, Transnistria nu are de unde returna banii. Datoria va rămâne, iar influența Kremlinului va crește”, avertizează Curăraru.
Andrei Curăraru, co-fondator WatchDog, susține că contractul prin care urmează să fie reluate livrările de gaz, este unul netransparent. Mai mult, „MET Gas and Energy Marketing, compania din Ungaria implicată în tranzacție, este cunoscută din rapoartele publice ca o firmă-căpușă folosită de Viktor Orban pentru a scoate bani din sistemul energetic al Ungariei”, afirmă Andrei Cuăraru. Acesta precizează că același model ajunge în Moldova. Datorită acestui fapt, regiunea separatistă va beneficia de gaz, iar rețelele politice din Budapesta și Moscova vor obține profit.
De ce Guvernul a ales anume această variantă? Potrivit WatchDog, motivul oficial este evitarea unei crize umanitare, iar neoficial – alternativa era și mai riscantă. „Pentru că în ianuarie, populația din Transnistria a înghețat o lună. Februarie vine cu temperaturi și mai joase. Un nou colaps energetic ar destabiliza întreaga regiune. Chișinăul a decis să evite această criză, chiar cu prețul unor concesii. Dar contextul geopolitic s-a schimbat”, se explică în video.
Reamintim că Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 milioane de euro din partea UE. Autoritățile de la Chișinău însă, vor continua livrările de gaze naturale în stânga Nistrului, în schimbul îndeplinirii unor condiții precum: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă și scoaterea posturilor de control instalate în 2022.