Numărul cetățenilor moldoveni care vor să plece în 2025 la muncă peste hotare este cel mai mic din ultimii nouă ani. Aceste date au fost prezentate de analistul economic Veaceslav Ioniță, care face trimitere la un sondaj realizat de centrul analitic IDIS Viitorul. Cu toate acestea, tendința rămâne neschimbată în rândul tinerilor – aceștia își doresc în continuare să muncească în străinătate. Bazându-se pe rezultatele sondajului, Ioniță susține că majoritatea celor care au dorit să emigreze deja au făcut-o , iar cei rămași în țară solicită salarii mai mari.
”13,9% din cetățenii Republicii Moldova spun că da. El intenționează să plece peste hotare în perioada imediat următoare. Dacă observați este cel mai mic indicator de când realizăm noastră cercetare. De fapt, noi asistăm la o cel mai micuț număr de moldoveni care spun că vor să plece peste hotare”, Veaceslav Ioniță, expert economic.
Potrivit sondajului, odată cu creșterea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni, cresc și așteptările salariale.
”Potrivit informațiilor prezentate de Veaceslav Ioniță, în 2017, moldovenii erau dispuși să rămână să lucreze în țară. Pentru un salariu mediu de aproximativ 10.500 de lei pe lună. Până în 2024, această sumă a crescut la 17.500 lei,. Iar apoi, într-un singur an, a crescut cu 3.800 lei, ajungând la 21.300 lei. Spre comparație, salariul mediu pe economie în acest an este de 13.600 lei”, Dementii Cuțevițchi-Negruța, jurnalist ONE TV.
Cele mai mari așteptări salariale le au tinerii, care ar dori să câștige în medie 23.500 lei. De asemenea, tinerii cu vârsta între 18 și 30 de ani sunt cei mai dornici să plece la muncă în străinătate – peste 26% dintre aceștia și-au exprimat această intenție. Totuși, deși procentul este încă ridicat, el reprezintă cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani de monitorizare, spune expertul.
Jurnaliștii de la ONE TV au discutat cu mai mulți tineri pentru a afla dacă au intenția să emigreze și ce salariu și-ar dori.
”-Pentru ce salariu ai fi gata să pleci.
– De la 1700 în sus.
– 1700 de euro și ai pleca?
– Da.
-Dar pentru cât ai rămâne?
– Tot atâta, dar nu știu dacă găsesc, depinde.
– Dar ce nu te aranjează aici, doar salariu?
– Cred că da”.
”Nu, nu intenționez să plec din Republica Moldova. Eu am fost plecat în perioada 2019 – 2020 și am revenit acasă. Ca să punem umărul la dezvoltarea acestei țări. Eu respectiv în domeniu care activez am un salariu un pic mai mare decât media pe economie. Și probabil asta și este unicul fapt care pe mine mai ține acasă”.
”Nu, nu intenționez. Momentan sunt stagiară la aparatul președintelui RM și planific să muncesc aici într-o funcție publică”.
În baza sondajului de opinie realizat de IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță susține că, după decenii de exod al populației și al tinerilor, această tendință începe să se diminueze.
”De fapt am ajuns la cum aș spune la miezul țării. Restul tot ceilalți care au dorit să plece, practic au plecat. Și aici și vine aceasta deja stabilizare, confirmată de date statistice, că la noi ritmul de migrație, poate începem să sperăm, va scădea și vom intra în zona de 0,5% maximum 1% anual, lucru care este de 3 ori mai puțin decât a fost în ultimii ani”, Veaceslav Ioniță, expert economic.
Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în 2024, 1,3% din populație a părăsit țara, iar cea mai mare parte dintre aceștia au fost tineri – 2,7% dintre tinerii moldoveni au plecat în străinătate anul trecut.